Hlavní obsah

Soudci chystají žaloby, dorovnání platů jim nestačí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Justice je v současnosti na tapetě například kvůli vzrůstajícím podezřením vůči soudcům, v zákulisí se ale schyluje k dalšímu platovému souboji.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nečasova vláda bude muset v příštích dnech vyškrábat z už tak hubeného státního rozpočtu 200 miliónů korun. Právě tolik potřebuje Pospíšilovo ministerstvo spravedlnosti na doplacení platů soudcům, kteří v létě opět zvítězili u Ústavního soudu v souboji o letošní peníze.

Ačkoli ÚS dal za pravdu nespokojeným soudcům v srpnu, chce ministerstvo tentokrát dorovnat jejich platy nikoliv až od nálezu ÚS, ale zpětně za celý rok, aby předešlo případným tahanicím.

„V příštích dnech předložíme vládě návrh na vyplacení,“ řekl Právu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Jeho náměstek Pavel Kasík dodal, že ministerstvo tentokrát nechce čekat na rozhodnutí obecných soudů jako loni, aby vyplatilo mzdy soudcům za celý rok, a navrhuje udělat to ihned.

Resort pouze čekal na okamžik, kdy vyjde nález ÚS ve Sbírce zákonů, stejně jako ministerstvem práce stanovená platová základna pro soudce na letošek. To se stalo v polovině září.

Platy soudců
počet let ve funkcisnížený plat 2011plat 2011 po nálezu ÚS
do ukončení 5. roku47 60050 900
od počátku 12. roku65 90070 500
od počátku 21. roku75 10080 300
od počátku 30. roku81 60087 200

Soudci rozhodnutí ministerstva vítají, ale druhým dechem připouštějí, že jejich bitva o platy tím neskončí. Parlament totiž v rámci úspor schválil loni změnu tzv. platového zákona, který až do konce roku 2014 snížil tzv. platovou základnu pro výpočet platů soudců z trojnásobku na dvaapůlnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. A to se soudcům nelíbí.

Upozorňují, že jde o opakovanou restrikci v jejich platech za posledních osm let. Toto snížení představuje měsíční rozdíl několika tisíc korun hrubého. Platová základna pro soudce činila letos 54 005 Kč, nově po nálezu Ústavního soudu se zvýšila o sedm procent na 57 747 korun. To je nyní základ pro výpočet letošních soudcovských platů.

„Rozhodnutí ministerstva vítáme,“ řekl Právu prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Na otázku, zda očekává další žaloby příští rok, uvedl: „Pokud se nedohodneme na změně zákona, nelze to vyloučit.“

Mezi soudci totiž koluje rozbor situace, který má Právo k dispozici a který s dalšími žalobami příští rok počítá. Běží o to, že soudci si nemohou nyní stěžovat na své budoucí snížené platy, ale musí počkat, až dostanou lednovou výplatu. Až pak může nastat další smršť žalob.

Lichovník: Soudci postiženi nejvíce

„Chceme jednat s ministerstvem spravedlnosti, aby se platová základna vrátila zpět na trojnásobek,“ uvedl Lichovník. Soudci opakovaně argumentují, že jejich příjmy se zmrazují nebo snižují už od roku 2003, takže faktické snížení jejich platů činí 22 procent. Jde tedy o nejvýraznější pokles platu u osob, jejichž příjem je hrazen ze státního rozpočtu.

Představitelé justice připomínají i to, že ostatním zaměstnancům veřejné sféry dosud jejich platy každoročně rostly, k desetiprocentnímu snížení došlo až letos. Podle nich k takové restrikci, k jaké stát sáhl v případě soudců, nepoužil za posledních dvacet let vůči žádné jiné skupině osob.

Pospíšil s dalšími žalobami příští rok více méně počítá. „Judikatura Ústavního soudu je v tomto směru poměrně stabilní, takže se dají předpokládat,“ řekl ministr v narážce na většinu nálezů ÚS, který soudcům v protestech proti snižování platů dával za pravdu.

Proto prý chce Pospíšil jednat s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09), jak dalším stížnostem předejít. Právě Drábkovo ministerstvo má na starosti zákon o platech ústavních činitelů a soudců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám