Hlavní obsah

Sněmovna schválila lepší podmínky pro vzdělávání mladých lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mladí lékaři zřejmě budou mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Poslanci v pátek schválili novelu, která umožní, aby stát dával každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium. Předloha míří do Senátu.

Foto: Profimedia.cz

Absolvent fakulty po promoci není ještě plnohodnotným lékařem.

Článek

Vládní novela zákona o získávání způsobilosti k výkonu zdravotního povolání uvádí, že v programu rezidenčních míst dostanou peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Dotace jsou poskytovány i v současné době, nyní se změní systém.

Novela dále ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let v ČR. Zanikne povinnost uzavírat stabilizační dohodu. Předloha zároveň prodlužuje možnost přerušit specializační vzdělávání až na pět let.

Změny v systému dalšího vzdělávání byly jedním z požadavků odborářské protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž dalo výpověď 3800 nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda, kterým jim stát zaručil od března zvýšení platů o 5000 až 8000 korun měsíčně a účast na přípravě reforem, výpovědi stáhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám