Hlavní obsah

Diabetiků a lidí postižených mrtvicí v Česku stále přibývá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR patří v Evropě k zemím, kde v přepočtu na počet obyvatel nejvíc roste počet diabetiků, za minulý rok jich přibylo 65 000. Cévní mozková příhoda, které se lidově říká mrtvice, ročně postihne 35 000 lidí.

Foto: Právo

V průběhu minulého roku lékaři diagnostikovali cukrovku u téměř 65 000 lidí.

Článek

Cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí a hlavní příčinou trvalé invalidity dospělých. „Mozková příhoda se může dostavit v každém věku, nejčastěji postihuje lidi po 65. roce života, ale velkou hrozbu představuje již pro lidi nad 50 let,“ soudí primář Jiří Neumann, člen výboru České neurologické společnosti.

V ČR je dokonce je 2,5krát vyšší výskyt tohoto onemocnění ve věku 49 až 65 let, než je tomu běžně v zemích západní a severní Evropy. Odborníci nevědí přesně, proč tomu tak je, ale na vině je zřejmě velmi rozšířené kuřáctví a také obezita, kdy více než polovina dospělé populace má nadváhu, nebo je přímo obézní. K rizikovým faktorům mrtvice patří i vysoký krevní tlak, který má v ČR téměř dva milióny dospělých.

Léčba musí být zahájena co nejdříve, nejlépe do čtyř hodin od vzniku prvních příznaků (porucha řeči a hybnosti), kdy lékaři mohou trombem ucpanou cévu v mozku uvolnit a tromb rozpustit. To je nejčastější důvod mrtvice. Druhou příčinou je prasknutí cévy, ale v takovém případě většina pacientů zemře.

Podle statistik přibližně třetina pacientů po mrtvici zemře během několika dnů, třetina je trvale invalidní a třetina se z ní vyléčí a má jen mírné následky. U mnoha pacientů ale dochází k opakování mrtvic, kdy zpravidla třetí už bývá smrtelná.

Jak předcházet mrtvici, má napomoci kampaň třiceti dnů pro léčbu a prevenci cévních mozkových příhod, která právě začala. Vytištěny jsou i letáky, informující o nemoci, které budou v ordinacích lékařů. V nemocnicích na neurologických klinikách nebo odděleních budou Dny otevřených dveří, při nichž lékaři budou informovat o léčbě onemocnění.

Počet diabetiků v ČR roste

Zatímco v letech 2005 až 2008 lékaři nově diagnostikovali toto onemocnění zhruba u 56 000 lidí ročně, předloni už to bylo 61 000 a loni dokonce 65 000.

„Je to doslova epidemie třetího tisíciletí a podle světových statistik je to i jedna ze tří nejdražších chorob hned po nemocích srdce a cév a onkologických onemocněních,“ řekl Právu Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti a přednosta interní kliniky FN Motol v Praze, kde se diabetici léčí.

Podle něho většina lidí má diabetes druhého typu, to je takový, který je daní za životní styl – přejídání se nezdravou stravou a nedostatek pohybu. Diabetes se nejdříve léčí léky, později i inzulínem. K největším komplikacím patří kardiovaskulární onemocnění, tedy nemoci srdce a cév.

Reklama

Výběr článků

Načítám