Hlavní obsah

Akce Kulový blesk s Romy se prý Havířov bát nemusí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Žádné velké stěhování nepřizpůsobivých obyvatel do Havířova se nekoná. Alespoň o tom ve čtvrtek ujišťoval vedení magistrátu zástupce vlastníka bytů RPG Petr Handl. „Jedná se pouze o fámy,“ řekl Handl a dodal, že společnost RPG by byla sama proti sobě, kdyby do nově opravených domů nastěhovala lidi, kteří by opravené byty zakrátko opět zdevastovali.

Článek

Obyvatelé městských částí Prostřední Suchá a Šumbark, ve kterých žije nejvíce sociálně nepřizpůsobivých lidí, se možného přistěhování podobných lidí bojí. „Starousedlíci mají obavy, aby se do prázdných bytů RPG nenastěhovali další Romové. Chtějí záruky, že tomu tak nebude,“ upozornil předseda občanské komise Prostřední Suché Jaromír Werner.

Schůzku za účasti představitelů Policie ČR, městské policie, sociálního odboru města, předsedů občanských komisí Šumbarku a Prostřední Suché, i společnosti RPG s představiteli vedení města svolal primátor Zdeněk Osmanczyk (ČSSD). Důvodem byly nejen zvěsti o stěhování stovek problémových obyvatel z Karvinska i jiných regionů ČR, ale i nárůst trestné činnosti v ulicích.

To dokazují policejní statistiky, z kterých vyplývá, že ve městě se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšila trestná činnost o téměř 11 a v Šumbarku o více než 18 procent. Přitom je v současné době v Havířově málo policistů. „Ve srovnání s tabulkami jich chybí přibližně 30. Do města proto často přijíždějí příslušníci Speciální pořádkové jednotky z Frýdku-Místku,“ uvedla mluvčí magistrátu Eva Wojnarová.

Že se bezpečnostní situace ve městě zhoršuje, potvrdil i primátor Osmanczyk. Vycházel přitom z informací městských strážníků, kteří od ledna do srpna řešili 16 300 přestupků. Strážníci už letos zadrželi 72 celostátně hledaných osob, loni jich bylo jen 35. „To samozřejmě svědčí o skutečnosti, že se sem tihle lidé stahují,“ míní primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám