Hlavní obsah

Depeše o korupci při nákupu pandurů nechává Topolánka chladným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) zvěsti kolem údajné korupce při nákupů pandurů, o které psala americká velvyslankyně do Washingtonu, nijak nevzrušují. Podle něj se ho kauza netýká, byť hlavní roli měl sehrát jeho osobní přítel a lobbista Marek Dalík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Dalík a Mirek Topolánek

Článek

Topolánek po svém zvolení do čela Teplárenského sdružení uvedl, že informaci o korupci měla americký ambasáda od stejného muže, který již dříve podobnou výpověď sdělil i rakouské policii.

V depeši, kterou podle WikiLeaks americká chargé d´affaires Mary Thompsonová-Jonesová odeslala loni v únoru, je zmínka o tom, že si Dalík v roce 2008 při tendru na nákup transportérů řekl od rakouské zbrojní firmy Steyr o úplatek. V kabelogramu ale velvyslanectví dodává, že informaci od „zástupce Steyru“ nebylo možné ověřit.

„Jedná se pořád o stejnou nastavovanou kaši jedné velmi nepravděpodobné výpovědi bývalého pracovníka Steyru, nechává mě to naprosto chladným, protože to není můj problém,“ reagoval v pondělí někdejší ministerský předseda.

Dalík si měl říci o 480 miliónů

„Během obnovených vyjednávání o Pandurech počátkem roku 2008 nám řekl jistý zástupce Steyru, že (tehdy náměstek ministra obrany Martin) Barták připravil příležitost pro někdejšího Topolánkova chráněnce a lobbistu Marka Dalíka, aby požádal Steyr o značný úplatek výměnou za vrácení kontraktu do hry,“ uvádí dokument na serveru WikiLeaks.

Představitel firmy Steyr Stephan Szücs sdělil při vyšetřování kauzy rakouské policii, že si Dalík řekl o 18 miliónů eur (asi 480 miliónů korun), aby zajistil Topolánkův souhlas. U rakouské policie způsobilo rozčarování, že se výpověď svědka Stephana Szücse dostala na veřejnost, protože to ohrožuje nejen jeho, ale i další svědky, a nahrává možným viníkům.

Česko si pořídilo 107 transportérů Pandur. Nákup těchto transportérů pro českou armádu od loňského léta kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie. Smlouvu ministerstvo uzavřelo v roce 2009, cenu za dodávku vozidel média označují za neúměrně vysokou.

Reklama

Výběr článků

Načítám