Hlavní obsah

Na internetu se objevilo video s Bátorou v jádru české krajní pravice

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na internetu bylo zveřejněno video z roku 2005, na němž jsou zachyceni účastníci přednášky organizované ultrapravicovou Vlasteneckou frontou. Po boku pohlavárů obskurních krajně pravicových uskupení se tu objevil i úředník ministerstva školství Ladislav Bátora, který v poslední době rozčeřil vody i nejvyšší politiky.

Článek

Video bylo na webu Národní myšlenky umístěno minulý týden v pátek s titulkem: „Takže munici jste vystříleli. A všem je to úplně jedno. Tak co dál?“. Ještě dříve se spot objevil na Youtube, a to již 31. srpna.

K přednášce s názvem „Historie, příčiny a vývoj českého protižidovství“ mělo dojít v prosinci roku 2005 a hlavním řečníkem měl být Petr Kalinovský spojovaný s extremistickým uskupením Národní odpor.

Kalinovský má za sebou stíhání pro hanobení rasy, národa a přesvědčení. Známá je také jeho akce před budovou Rádia Svobodná Evropa, kde podpálil izraelskou vlajku. Média rovněž informovala o tom, že odmítl ošetření od lékaře kvůli jeho jihoamerickému původu.

Mezi účastníky antisemitské přednášky jsou i signatáři Akce D. O. S. T., kromě Bátory také David Macháček, Jan Kopal, Jan Skácel a František Nonnemann. Dalšími nacionalistickými harcovníky na přednášce byli Soňa Vilingrová, Petr Fryč, Jiří Petřivalský, Erik Sedláček, Martin Kadlečík a Patrik Vondrák.

"Hilsneriáda" podle Klause

Jako autor videa je uveden HILSNERLEOPOLD. Přezdívka odkazuje na kauzu Žida Leopolda Hilsnera, který byl na sklonku rakousko-uherské éry neprávem obviněn z vraždy české dívky v Polné. Případ vzedmul mezi Čechy mohutnou antisemitskou vlnu, proti níž tehdy otevřeně vystoupil pozdější československý prezident T. G. Masaryk.

Na tzv. hilsneriádu ale odkazoval i text prezidenta Václava Klause, kterým hlava státu obhajovala Bátoru. Klaus rozhořčen mediálními bouřemi nad Bátorovým angažmá v resortu školství uvedl, že s mnohými názory Bátory souhlasí, a zájem novinářů označil za „malou českou hilsneriádu“. Za dosazením Bátory na ministerstvo stojí právě lidé z Klausova okolí.

Přestřelky mezi Schwarzenbergem a prezidentem

Kvůli Bátorovi si postavila hlavu TOP 09, která odmítala chodit na jednání vlády, dokud bude mít úředník z postu šéfa personálního oddělení ministerstva školství vliv na výchovu mládeže. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil úředníka za neonacistu a hovořil také o pronikání extrémních myšlenek státní správou.

Bátora byl nakonec přeřazen na jiný post. Nadále však pokračují přestřelky mezi šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, který v parlamentu představuje konzervativní proud, a prezidentem Klausem, který rovněž na pravicové scéně zastává konzervativní hodnoty. Podle Schwarzenberga si Klaus chystá půdu pro rok 2013, kdy mu skončí mandát. Klaus už se vyjádřil, že v aktivní politice se bude chtít pohybovat i nadále, ale žádnou strategii prý promyšlenou zatím nemá.

Známé tváře české krajní pravice
Erik Sedláček je představitelem Mladých národních demokratů. Příznivci tohoto uskupení často pocházejí z nejtvrdší ultrapravicové skupiny Národní odpor. V roce 2008 odsouzen na tři roky vězení za své texty v internetovém časopisu Poslední generace, kde publikoval nenávistná vyjádření vůči Židům a vyzýval k jejich likvidaci, otevřeně zpochybňoval holocaust. Vina mu byla prokázána, ale na základě neprávoplatně nabytých důkazů, pročež byl soudně osvobozen. Ve známost vešel Sedláček již v roce 2003 organizováním pochodu pražskou židovskou čtvrtí během výročí Křišťálové noci.
Jan Kopal je jedním ze signatářů Akce D. O. S. T., jíž předsedá Ladislav Bátora. Označuje se za novináře a pedagoga, dříve byl šéfem ultrapravicové skupiny Národně sociální blok, který byl v hledáčku i pražského policejního odboru pro boj s organizovaným zločinem a před lety figuroval i ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu. V roce 2001 mimo jiné kandidoval na místo ředitele ČT s programem „vyházet rebely, zrušit pořady pro cikány a zavést právní promluvy ředitele“.
František Nonnemann je dalším ze signatářů D. O. S. T. Působil v hnutí Vlastenecká fronta, byl také zvolen členem předsednictva Svatováclavského národního sněmu, které ve svém vedení koncentroval několik z čelních představitelů D. O. S. T. Nonnemann mimo jiné publikuje své články na serveru Altermedia.info, kde se objevuje jméno i Erika Sedláčka.
Jan Skácel bývá označován za ideologickou tažnou sílu české ultrapravicové scény a sjednotitele jednotlivých lokálních hnutí. V letech 2002 až 2003 vedl politickou stranu Národní sjednocení. U petice D. O. S. T. uvádí jako povolání ekonomický poradce. Stál u základu subjektu Národní demokracie, který má i vyšší politické ambice. Jako člen předsednictva Svatováclavského národního sněmu se zasadil o prosazování myšlenky, aby se rozdrolená národovecká scéna sjednotila v tématu prosazení jazykového zákona, odmítnutí zásahů EU do českého právního řádu jako například bojkot antidiskriminačního zákona.
Další signatář petice D. O. S. T., mechanik David Macháček po léta předsedal Vlastenecké frontě, v současnosti vede Národní sjednocení. Jeho články vystupují kriticky vůči Izraeli a nepřátelsky se vyjadřují i k pražské židovské obci.

Reklama

Výběr článků

Načítám