Hlavní obsah

Kvůli kupčení s hlasy voličů stíhá starostu Boh policie

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohy

Souboj o radnici v malé obci Bohy na severním Plzeňsku skončil trestním stíháním starosty Antonína Levého. Toho policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že před loňskými komunálními volbami přihlašoval k pobytu v obci lidi, kteří patřili k jeho příznivcům, a naopak odmítal přihlásit lidi z tábora odpůrců.

Článek

Za kupčení s hlasy voličů mu hrozí tři roky vězení. „Spis jsme předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ potvrdil ve čtvrtek Právu mluvčí policie Libor Pilař.

Loňské volby zrušil kvůli účelovému přihlašování voličů soud. Uznal argumenty lidí, kteří kandidovali proti Levému a v hlasování prohráli. Ti se ohradili proti tomu, že starosta účelově nabíral voliče.

„Tím došlo k porušení principu korektnosti a neutrality veřejné moci. Obecní úřad nebyl oprávněn být u čtyř osob bezdůvodně nečinný při výkonu agendy evidence obyvatel, zatímco v devíti jiných případech postupoval extrémně rychle,“ zaznělo v rozhodnutí Krajského soudu v Plzni z listopadu loňského roku. Ten také dospěl k závěru, že výkon agendy evidence obyvatel byl zneužit k ovlivnění volebního výsledku ve prospěch jedné ze dvou volebních stran.

„V případě devíti osob, které obecní úřad neoprávněně zvýhodnil proti jiným čtyřem osobám, se v některých případech evidentně jednalo o osoby spřízněné s volební stranou, v jejímž čele stál současný starosta obce,“ konstatovala soudkyně Jana Daňková.

Obviněný starosta se jako uličník necítí. „Nic špatného jsem neprovedl. Prostě jsem nepřihlásil lidi do objektu, který v té době nebyl zkolaudovaný. Co se týče těch, které jsem přihlásil, tak to byli noví obyvatelé domu s pečovatelskou službou,“ hájil se Levý. „Klidně si půjdu sednout do kriminálu, je to odraz pro vysokou politiku,“ dodal s nadsázkou.

I další volby v obci Bohy letos na jaře, které následovaly po těch loňských, soud zrušil. A to znovu kvůli účelovému přihlašování voličů. Tentokrát vyšla vítězně starostova protistrana a použila podobného fíglu. Pravomoc přihlašovat do evidence obyvatel už ale neměl starosta Levý, ale úřad v nedalekých Kralovicích, kam byla tato pravomoc delegována právě po loňských soudem zrušených volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám