Hlavní obsah

Část ODS se snaží zabránit vydání Bárty, tvrdí Kočí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část ODS se snaží zabránit vydání šéfa véčkařského poslaneckého klubu Víta Bárty. Alespoň se to prý tvrdí v kuloárech. A premiér Petr Nečas (ODS), který se řídí heslem "Díky za každé nové ráno ve funkci", je Bártovým hlavním zastáncem, se kterým stále jedná o nejzásadnějších věcech. S tímto názorem přišla v pondělí Bártova předchůdkyně, bývalá šéfka poslanců VV Kristýna Kočí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí

Článek

Nečas toto tvrzení po jednání výkonné rady ODS odmítl s poznámkou, že "Kočí již toho napovídala".

Spolu s dalšími dvěma véčkařskými odpadlíky Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem o sobě nechala Kočí znovu slyšet před plánovaným hlasováním Sněmovny o zbavení imunity jak Bárty, tak Škárky. Trojice potvrdila, že bude hlasovat pro vydání obou poslanců.

Ještě před oznámením se pustili do jednotlivých véčkařských poslanců, kteří prý nejsou schopni postavit se stranickému superguruovi Bártovi. „Nejsou strana, ale dají se označit za mafiánský projekt,“ prohlásil Škárka, kterého chce policie stíhat za přijetí 170tisícového úplatku od Bárty.

Škárka trvá na tom, že je nevinný. Podle něj není pravda, co tvrdí někteří véčkaři, že byl často bez peněz. Prý si půjčil pouze jednou, a to od Josefa Dobeše, dnešního ministra školství. Šlo o 25 tisíc, na které - jak uvedl - měl řádnou smlouvu a splátkový kalendář. Na druhou stranu ale také občas stranu sám zasponzoroval, nebo jí peníze půjčil.

Bývalé kolegy Škárka sepsul

Škárka pak ohodnotil některé své bývalé stranické kolegy. Kateřina Klasnová, místopředsedkyně strany i Sněmovny a Bártova manželka měla podle něj být maskotem a symbolem žen VV, další stranickou místopředsedkyni a šéfku legislativní rady vlády Karolínu Peake označil za zaslepenou hujerku, která vždy toužila po funkci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Škárka

Poslanec Radim Vysloužil je podle něj pseudoekonom, který měl na starosti praní špinavých peněz, Viktora Paggia přirovnal k internetovému guruovi, který prý organizoval veškeré stranické hlasování tak, aby jeho výsledky byly ty správné. A stranický šéf Radek John je podle něj jen loutka. Bárta je pak podle něj člověkem, který si zavazuje své lidí bianco směnkami.

Kočí dodala, že Dobeš, s nímž Nečas stále sedí v jedné vládě, byť tvrdil, že s lidmi z ABL to odmítá, má prý ve svém trezoru věci, co na koho sedí. V narážce na Peake poznamenala, že je smutné, když žena, která nastavovala podmínky pro korupci, s ní má dnes bojovat. „Aspoň je profesionálka,“ poznamenala Kočí.

Čí byly peníze, které Bárta půjčoval, ptá se Kočí

Veřejnost by se podle ní měla dovědět, čí byly peníze, kterými Bárta chtěl uplatit ji, Škárku a Vacka. Celkem šlo o 830 tisíc. Kočí totiž nesedí, jak je možné, že Bárta na jedné straně měl milióny v trezoru, a na druhé straně přiznal, že splácí 2,6 miliónovou půjčku.

Huml pak zkritizoval postup policie v případě vyšetřování nalezené štěnice v bytě Kočí. „Nebyla vůle, aby se případ poctivě vyřešil,“ prohlásil poslanec. K vydávání Bárty a Škárky řekl: „Nejrozumnější a nejpoctivější je očistit se před řádným soudem.“

Na otázku Práva, proč v případě svého vydávání pro zbavení imunity nehlasoval a zdržel se, odpověděl, že o vydání požádal, avšak „v osobnostních věcech je zcela běžné zdržet se hlasování“. Huml nakonec vydán nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám