Hlavní obsah

Bitvu mezi Nečasem a Kalouskem by mohl vyhrát i Klaus

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na české pravici vládne napětí už od chvíle, kdy se ODS, TOP 09 a Věci veřejné v roce 2010 dohodly na společném vládnutí. Střídavě to jiskří mezi všemi třemi. Největší hádky se doteď točily kolem véček, mnohem důležitější zápas však nyní probíhá mezi oběma jasně pravicovými partajemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Klíčovým bude výsledek současného sporu kolem personálního šéfa na ministerstvu školství Ladislava Bátory, který už se dnes víc týká ODS a TOP 09 než véček, jejichž ministr Josef Dobeš tohoto prezidentova chráněnce na školství dostal.

Nečas se rozhodl změnit svůj mediální obraz slabého politika, který dění kolem sebe jen přihlíží. Zatím se mu ale daří jen silná slova. Kvůli nepřítomnosti ministrů TOP 09 na jednání vlády se rozčílil s tím, že takové počínání je neomluvitelné.

„Nechci přilévat oleje do ohně konstatováním, zda při účasti nebo neúčasti některého z ministrů je atmosféra příznivější nebo nepříznivější. To by bylo velmi laciné a zbytečné. Mezilidská chemie prostě funguje všude, že třeba když některý člověk někde není, že to atmosféře přispívá,“ píchl premiér do svého soka – ve vládě absentujícího ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Nové volby?

Nečas tančí mezi vejci, přičemž jeho pozice v ODS stojí a padá s vládou, čehož si je vědoma TOP 09 a může tlačit na pilu. Nelze popřít, že značná část Nečasových spolupracovníků z vládního angažmá těží. Pokud by tedy kabinet padl, Nečas v čele strany téměř automaticky končí.

Vzhledem k rozhádanosti občanských demokratů by pak nejspíš nastal chaotický boj mezi mocenskými skupinami a současné stranické vedení by bylo nahrazeno ještě více rozhádanou skupinkou. TOP 09 by už nic nebránilo v cestě stát se hegemonem na pravici.

V tomto duchu tento týden občanští demokraté obvinili TOP 09, že si přeje předčasné volby. Schwarzenbergovi s Kalouskem by rozklad ODS jistě nevadil. Jenže podle současných preferencí mají zaděláno na pohodlnou většinu soc. dem. s komunisty.

„Pokud některý z koaličních partnerů chce opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo a nehledat jakékoli nedůstojné záminky,“ prohlásilo grémium ODS. Kalousek snahu rozbít koalici a vyvolat nové volby jednoznačně popřel.

Pravicová koalice potřebuje novou stranu

Jedinou variantou pro vznik pravicové vlády – ať už po řádných, či po předčasných volbách – je vznik nové strany do případné koalice. (VV se již řadu měsíců pohybují pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.)

Podle posledních dat, která v srpnu přinesla agentura SANEP, si nepatrně pohoršily obě pravicové strany. ODS by volilo 17,6 procenta lidí, zatímco TOP 09 by získala 15,9 procenta. Agentury delší dobu dávají šanci na návrat do Sněmovny lidovcům, ti však inklinují spíše ke spolupráci se soc. dem.

Klaus by se přes pět procent dostal

Nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) hodnotil strany a instituce. Nejlépe dopadl prezident Václav Klaus, i když od loňského roku si mírně pohoršil. Lidé přidělovali známky jako ve škole. Prezident dosáhl průměru 2,86. Ze subjektů, které nás zajímají v rámci situace na pravici, patří druhá nejlepší příčka TOP 09 (3,69). Občanští demokraté získali známku ještě o něco horší (3,81).

Je jasné, že prezident Klaus se z hlediska přízně občanů nerovná instituci předseda nové strany. Nelze však vyloučit, že by strana s jeho podporou či přímo pod jeho vedením po roce 2013, kdy prezidentovi končí mandát, oslovila víc než pět procent voličů. TOP 09 tedy svým postojem v kauze Bátora měří síly jak s Nečasovou ODS, tak s Hradem.

Zatím se zdá, že vítězem může být buď Klaus, nebo Kalousek. Nečas svou šanci, zdá se, promrhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám