Hlavní obsah

Kraje ženou vládu k soudu kvůli prolomení memoranda o financování infrastruktury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Asociace krajů se v nejbližší době obrátí na soud kvůli sporu s vládou o právní závaznost memoranda týkajícího se dotací krajům na financování regionální železniční dopravy. Na tiskové konferenci po setkání vlády s hejtmany to v pátek řekl předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Podle vlády není dokument právně závazný a je tedy možné objem dotací snížit. Kraje s tím nesouhlasí.

„Jsme ochotni se obrátit na soud, jde o to, aby regionální železnice byla funkční,“ řekl k tomu Hašek s tím, že výstavbu infrastruktury považuje za klíčovou mimo jiné i proto, že ji sledují zahraniční investoři.

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že podle názoru jeho právníků memorandum předsedu vlády k ničemu nezavazuje a uznat platnost dokumentu by podle něj bylo bezprecedentním krokem. „Každému premiérovi by vyhovovalo, kdyby se zavázal jedné zájmové skupině něco platit, pak zas druhé. To by se to premiérovalo,“ řekl Nečas. Podepsání memoranda jeho předchůdci považuje ministerský předseda za chybný krok.

S takovým výkladem ale Hašek nesouhlasil. „Tou zájmovou skupinou jsou občané. AK uzavřela memorandum s vládou, aby byly poskytnuty prostředky na infrastrukturu. Musím proti jeho zpochybňování hlasitě protestovat,“ ohradil se Hašek.

Jiskření a píchnutí kvůli Rathovi a "topce"

Nečas na to odpověděl, že základním jmenovatelem všech rozhodnutí jsou rozpočtové rámce. Když Ústavní soud minulý rok neumožnil provést škrty, musela vláda podle něj snížit výdaje jinde. Do Haška si pak rýpl, když mu připomněl, že vláda kvůli úsporám snížila objem platů ve státním sektoru a zmrazila jej na tři roky, zatímco v krajích mzdy úředníků dále rostou.

„Neděláme tupé škrty, hledáme chytrá řešení,“ odsekl mu Hašek. Oba politici se ale shodli, že jednání vlády s AK proběhlo ve věcné rovině, byť nosí různá stranická trička a například v oblasti rozvoje infrastruktury to „jiskřilo“.

Zavilým odpůrcem jakéhokoli vyjednávání s politickými oponenty je středočeský hejtman David Rath (ČSSD), který se k jednání nedostavil a Nečas neopomněl Haškovi nedostatek autority lakonicky připomenout.

„Až budete chtít přivést topku (TOP 09 - pozn. red) na jednání vlády, tak vám to hejtmani zařídí,“ zareagoval pohotově jihomoravský hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám