Hlavní obsah

Kojenecké ústavy za dva roky skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kojenecké ústavy, do nichž úřady umisťují děti do tří let, pokud se jim nezdají podmínky, v nichž dítě vyrůstá, budou do konce roku 2013 zrušeny. Uvedl to ve čtvrtek ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Foto: Monika Ginterová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřady se budou muset naučit více využívat například možností pěstounské péče či více spolupracovat s rodinou při výchově dětí.

"Od 1. ledna 2014 by pak nebylo možné umístit dítě do tří let do ústavní péče a potom chceme pokračovat v tom, aby do roku 2016 byl tento věk zvýšen na sedm let," řekl Drábek.

Důležitým argumentem jsou podle něj i výdaje státu na tuto péči. "Dítě umístěné v ústavu stojí stát měsíčně 37 000 korun, dítě v pěstounské péči necelých 10 000 korun," řekl Drábek.

Ministr také uvedl, že v mnoha evropských zemích ústavy pro tak malé děti vůbec neexistují. V České republice je jich 34 a jen loni do nich sociální pracovníci poslali přes 2000 dětí. Podle kritiků ústavy často volí jako nejjednodušší řešení. Podle Miloslava Macely, ředitele odboru rodiny na ministerstvu práce, jsou děti odebírány například předluženým rodinám, které nejsou schopny dítěti zajistit jeho potřeby. Takovým rodinám by měli úředníci pomáhat a vyhnout se tomu, aby dítě rodičům vzali.

Dopadne to jak s jeslemi, varuje ČSSD

K zákazu kojeneckých ústavů vyzvala Česko mezinárodní organizace UNICEF, která zastupuje práva dětí.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) je přesvědčena, že ministerstvo by kojenecké ústavy rušit nemělo, dokud nebude mít zajištěnu kvalitní náhradní péči.

„Není hloupý ten, kdo udělá chybu. Je hloupý ten, kdo ji opakuje. Na základě stejně černobíle filosofie byly zrušeny jesle. Dnes chybí a horko těžko se tato služba zajišťuje. Kojeňáky své místo mají a dělají službu na vysoké profesionální úrovni. Až ministerstvo předloží reálnou a lepší alternativu, tak teprve může likvidovat, co slouží,“ argumentuje Gajdůšková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám