Hlavní obsah

Silnice v ČR namrzají, přibývají nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nedělní příval sněhu silničáři alespoň na hlavních tazích a dálnicích v Česku zatím s menšími nesnázemi zvládají. Největší problémy mají nyní v Ústí nad Labem, kde nejezdí místy autobusy městské hromadné dopravy. Vozovky navíc v ČR rychle namrzají a mají na svědomí už několik stovek dopravních nehod. Jen v Praze jich bylo od rána 79.

Článek

"Autobusy v Ústí nemohou zdolat zejména prudká stoupání k ryjickému sanatoriu a do Olešnice," řekl dnes odpoledne ČTK mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. 

Veškerá technika na odklízení sněhu z ulic a chodníků je podle něj v nepřetržitém provozu od časného rána.

"I když je hromadná doprava omezena, problémy se postupně daří odstraňovat. Už bez zpoždění jezdí například linky směřující do střekovské ulice Karla IV.," dodal.

Nehody přibývají

K poslední vážnější havárii došlo na silnici I/11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové. Tam u obce Kolaje najelo osobní auto do autobusové čekárny. Policie silnici uzavřela.

Objížďka je podle Ústředního automotoklubu značená a vede přes obce Dlouhopolsko, Městec Králové a na silnici I/32. Policejní hlídky stojí u kruhového objezdu a u odbočky z obce Dlouhopolsko na Městec Králové. Cesta není vhodná pro kamiony.

K dopravní nehodě dvou osobních vozidel došlo také u obce Trhová Kamenice na silnici I/37. Komunikace je částečně průjezdná pravým jízdním pruhem.

Naopak průjezdná už je dálnice D1, kde na pátém kilometru ve směru na Prahu kolem poledne najelo osobn vozidlo do svodidel. Nehoda se obešla naštěstí bez zranění.

Problémy v Praze

Silničáři motoristy upozorňují, aby na klouzajících a často namrzlých vozovkách zbytečně neriskovali. To se týká zejména řidičů ve Středočeském kraji a Praze, kde sněžilo vydatně od časných ranních hodin.

"Od sedmi hodin ráno do půl páté odpoledne došlo v Praze k sedmdesáti devíti dopravním nehodám. Většinou šlo o pomačkané plechy a různé ťukance, kdy řidiči nepřizpůsobili jízdu stavu a povrchu vozovky," uvedla k rušné neděli tisková mluvčí pražské policie Daniela Razímová. Vyzvala všechny řidiče, aby respektovali doporučení silničářů.

"Na pražské silnice vyjelo v 7:30 celkem 69 sypačů. Od té doby jsou neustále na komunikacích a budou tam, dokud nepřestane sněžit a neodstraní problémy se sjízdností," řekl ČTK k situaci v metropoli mluvčí Technické správy komunikací Libor Sosnovec. 

Pozor na námrazu

Podle ÚAMK sněží drobně i na Vysočině, kde jsou silnice vlhké - hrozí vznik námraz. Vozovky namrzají také na Plzeňsku a Českokrumlovsku.

Sněhové jazyky zase potrápí podle České televize řidiče jedoucí v Libereckém kraji, na Hodonínsku a Znojemsku.

Bez problémů sjízdné jsou hlavní tahy na hraniční přechod Cínovec na Teplicku, Jiříkov na Děčínsku a Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku, řekl ČTK dispečer krajského střediska správy a údržby silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám