Hlavní obsah

Podzim se zatím odkládá, do Česka se vrátí tropické třicítky

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po táhlém sychravém počasí mimořádně chladného léta přinášejí meteorologové pro milovníky slunce pozitivní zprávu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu potrvá minimálně týden na území ČR teplé letní počasí s jasnou oblohou a teploty místy zaútočí i na tropickou hranici 30 stupňů Celsia.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Čeká nás alespoň týden letního, chvílemi dokonce až tropického počasí,“ informoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Jedinou skvrnou v řadě slunných dní má být pátek, kdy by se v nočních hodinách měla přes české území přehnat slabá studená fronta.

V sobotu se ale opět vyjasní a v dalších dnech by měla převažovat skoro jasná obloha a průměrné teploty v rozmezí od 25 do 30 stupňů Celsia.

Chladný vzduch od západu vystřídá teplé jižní proudění

Už ve čtvrtek se teploty mohou dotknout tropické hranice 30 stupňů Celsia. Obloha by měla být převážně polojasná až skoro jasná, navečer se ovšem v Čechách mohou při zvětšené oblačnosti objevit ojedinělé bouřky.

Po většinu pátečního dne bude jasno až polojasno, od západu se ale postupně začne šířit po ČR slabá studená fronta, která s sebou přinese přeháňky, bouřky, ojediněle budou padat kroupy a přívalové srážky, zvedne se i silnější vítr. Na západě území se budou teploty pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, na zbytku území se denní maxima vyšplhají k rozmezí od 28 do 32 stupňů.

V závěsu za studenou frontou ale bude přes střední Evropu směrem k východu postupovat tlaková výše, která obnoví příliv velmi teplého vzduchu z jihu.

Tropy i po víkendu 

Noc na sobotu bude ještě pod mrakem a po ránu budou Moravu místy zkrápět přeháňky. Přes den lze ale očekávat jasnou či polojasnou oblohu, teploty se však budou pohybovat podstatně níže, mezi 21 až 25 stupni.

V neděli teploty porostou k intervalu 24 až 28 stupňů, v Čechách mohou dosáhnout i na 30 stupňů Celsia. Obloha by měla být takřka bez mráčku.

Modravá obloha by měla vydržet i během následujících dní, od středy ale bude oblačnosti přibývat a znovu se objeví přeháňky a bouřky. Průměrná denní maxima se budou pohybovat mezi 27 až 32 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám