Hlavní obsah

Čeští politici asi na pohřeb Mašína nepojedou

Právo, Jiří Ovčáček

Pohřeb Ctirada Mašína proběhne patrně bez jakékoli účasti českých politiků. Do amerického Clevelandu se příští týden ve středu nechystají ani skalní zastánci odbojové skupiny, která bojovala proti minulému režimu a zanechala za sebou krvavou stopu zmařených životů nevinných lidí.

Foto: ČTK

Ctirad Mašín

Článek

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) včera na dotaz Práva uvedl, že se na pohřeb patrně nedostaví. „Asi nepojedu,“ řekl Schwarzenberg a vysvětlil, že nemůže nyní přerušit léčebnou kúru.

Premiér Petr Nečas (ODS) již dříve sdělil, že účast někoho z vlády bude v první řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. „O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu,“ uvedl mluvčí vlády Jan Osúch.

Jsem rád, že jsem Ctirada Mašína mohl potkat a řadím vyznamenání jeho a jeho druhů plaketou premiéra k nejlepším momentům mého vládnutí,
expremiér Mirek Topolánek

Za český stát se rozloučení s Mašínem podle ministerstva zahraničí zúčastní velvyslanec v USA, bývalý místopředseda ODS a exministr Petr Gandalovič.

Nedorazí ani Topolánek

Na rozdíl od ODS a TOP 09 nejmenší vládní strana Věci veřejné nesouhlasí s oceněním bratří Mašínů. „Nemám v plánu účastnit se pohřbu. Nemám potřebu se přiživovat politicky ani na životě, ani na smrti jiných lidí,“ řekla Právu vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Na pohřeb se nechystá ani expremiér Mirek Topolánek, který bratrům Mašínovým udělil v roce 2008 premiérskou plaketu. „Rád bych, ale zřejmě bych se tam nedostal,“ poznamenal na dotaz Práva. Expremiér přitom považuje za vhodné, aby na pohřbu byli přítomni zástupci české politické scény. „Jsem rád, že jsem Ctirada Mašína mohl potkat a řadím vyznamenání jeho a jeho druhů plaketou premiéra k nejlepším momentům mého vládnutí,“ sdělil Topolánek.

Bratři Mašínové se opakovaně vyjádřili, že svých činů nelitují. Jedním z nejznámějších je případ strážmistra SNB Jaroslava Honzátka v roce 1951 v Čelákovicích, kterého podřezal Ctirad Mašín, když už byl Honzátko svázaný a omámený chloroformem..

Ocenění Mašínů by mohl umožnit nový zákon o protikomunistickém odboji. Nyní už norma čeká jen na podpis prezidenta. O návrhu na ocenění rozhoduje ministerstvo obrany po konzultaci s historiky a odborníky.

Schwarzenberg v ČRo poznamenal: „To bylo pro něj těžké, že se doma nikdy plně jeho zásluhy a jeho hrdinství neuznaly, což považuju za velkou slabost.“

Peake ale soudí, že zákon o protikomunistickém odboji neumožňuje Mašína i další členy skupiny ocenit. „Myslím si, že na základě tohoto zákona ani Mašínové, ani (člen skupiny) Paumer oceněni být nemůžou,“ soudí Peake. „Už v tuto chvíli je v zákoně ustanovení, které, řekněme si popravdě, tam bylo dáno v souvislosti i s otázkami ocenění nebo neocenění bratří Mašínů do budoucna,“ upozornila Peake.

Jde o pasáž zákona, podle které se za účastníka protikomunistického odboje nepovažuje občan, který se dopustil „zvlášť zavrženíhodného jednání směřujícího k popření individuálních základních lidských práv a tomuto jednání se v rámci akcí směřovaných proti komunistickému režimu v Československu bylo možné vyhnout“.

Peake v této souvislosti poukázala právě na vraždu strážmistra Honzátka. Dalším mrtvým, kterého za sebou zanechali, byl účetní Josef Rošický, který vezl peníze na výplaty a byl při tahanici u jeho auta zastřelen. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier poznamenal, že právě tyto případy znemožňují ocenění.

Tluchoř je srovnal s partyzány

S tím nesouhlasí bývalý šéf poslanců ODS a spolupředkladatel zákona Petr Tluchoř. Podle něj splňují kritéria pro ocenění všichni členové skupiny bratří Mašínů. „Bojovali proti totalitě se zbraní v ruce, stejně jako partyzáni proti fašismu. Bohužel zákon přichází pozdě, ze tří členů, kteří přežili totalitu, je na živu už jen Josef Mašín,“ uvedl včera Tluchoř.

Členové skupiny bratří Mašínů měli být podle něj oceněni už dávno. Za nedůstojné označil, že jim státní vyznamenání neudělil jak Klaus, tak jeho předchůdce Václav Havel.

Co také prohlásil Ctirad Mašín:
„Věděli jsme, že po dobrém to nepůjde… Jediná možnost byla utéct, nebo proti tomu bojovat. Neohlíželi jsme se napravo nalevo, každá troška byla dobrá, jako za války.“
„Já jsem říkal, že nejlepší bude esenbáka okecat, pak mu říct ‚ruce vzhůru‘, odzbrojit ho, svázat, uspat chloroformem a pak ho oddělat. To, jak se píše, že jsme chtěli zbraně a nikomu nic neudělat, tak to je hloupost. Tohle jsou všechno darebáci. Na co potřebujeme zbraně? Ty jsou od toho, aby se s nima stříleli lidi, tak můžeme začít hned s těma, komu ty zbraně bereme.“
Když se Milan Paumer jako jediný vrátil do vlasti, jakýsi stařík do něj prý píchal holí. Mašín své rozhodnutí nevrátit se do Česka zdůvodnil: „Abych toho hajzla zabil a rozšlapal na krvavou kaši, to mi za to nestojí, to nemám na starý kolena zapotřebí.“
(Ctirad Mašín v rok a půl starém rozhovoru pro MF Dnes.)

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) odkázala na hodnocení komunistického režimu podle zákona o jeho protiprávnosti jako zločinného, nelegitimního a zavrženíhodného.

„Odpor občanů proti tomuto režimu byl legitimní, spravedlivý a morálně oprávněný. V tomto smyslu chápu činy bratrů Mašínových a jejich případné vyznamenání,“ uvedla Němcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám