Hlavní obsah

Policie na korupčníky často nestačí, chybí jí technika

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté si stěžují, že na korupčníky jsou občas krátcí. Nemají k dispozici kvalitní nahrávací techniku. Hlavně specializovaným útvarům chybí lepší skryté kamery a směrové mikrofony. Situace došla podle nich tak daleko, že zvukový i obrazový záznam pořízený při sledování lidí podezřelých z korupčního jednání byl tak špatný, že jejich pozdější identifikace nebyla možná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Tvrdí to analýza, s níž ve středu jde na vládu ministr vnitra Jan Kubice. Podle dokumentu, který má Právo k dispozici, se tento problém týká i Útvaru zvláštních činností, tedy orgánu, jenž zajišťuje hlavní část veškerých odposlechů.

„Nekvalitní audio a videozáznam ze sledování osob z důvodu nedostatečného technického vybavení ÚZČ (útvar zvláštních činností) neumožňuje identifikaci řady osob ze záznamu,“ píše se v analýze.

Spekuluje se ale i o tom, že analýza shrnující výsledky dotazníkové akce mezi policejními útvary, které se mají podílet na boji proti korupci, je spíše než skutečnou analýzou problémů protikorupčního úsilí policie dělostřeleckou přípravou ministerstva k bitvě o rozpočet. Není tajemstvím, že vnitru se nelíbí drastické škrty ministra financí. Ty mohou podle policistů vést až ke zhoršení bezpečnosti.

Šéf Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer byl přitom informací o tom, že by práce jeho týmu mohla být limitována nedostatečným technickým vybavením, zaskočen. „Lepší vybavení si vždycky dovedu představit, ale my jsme určitě v poslední době nebyli autory stesku, který by se dal interpretovat tak, že při vyšetřování korupce nebo jakékoli jiné trestné činnosti by toto měl být limitující faktor,“ řekl v pondělí Právu.

Na AWACS sice nemáme, na ostatní peníze budou

Podezření, že jde především o peníze, má i branněbezpečnostní expert ODS, poslanec Jan Vidím. „Jestliže si nestěžuje speciální útvar, pak jediné vysvětlení takového tvrzení je to, že je to klasický tlak na peníze,“ prohlásil. Podle něho na to jde ale vnitro špatně.

„Kdyby chtěli špionážní letadlo AWACS, tak chápu, ale v tomto případě nejde vůbec o miliónové položky. Toto je záležitost statisíců, které si musí resort vyřešit sám. Od nás, pochybuji, že by na toto dostali něco navíc,“ řekl Právu Vidím.

Nereálné představy

Podle Almera je otázka záznamů při sledování podezřelých osob záležitost více „fyzikálních podmínek“ než nové techniky. „Nám jsou více než jiným jasnější fyzikální vlastnosti jednotlivých prostředí a jejich postižitelnost. Někteří lidé moc koukají na americké seriály, takže jejich představy nejsou vždycky reálné,“ poznamenal Almer.

Na otázku, zda je možné, že by měsíce práce specialistů znehodnotil nekvalitní záznam natolik, že by u soudu nebyl průkazný a obhajoba by toho využila, připustil, že se může stát, že „se sledování nepodaří zrealizovat v takové kvalitě, aby je soud přijal za průkazné“.

Je však přesvědčen, že jsou případy, kdy by policii nepomohlo ani to, kdyby měla neomezený rozpočet. Technické možnosti totiž nejsou neomezené a v hlučném prostředí nelze pořídit čistý záznam. Přesto právě sledování vykazuje v rámci odhalování korupce lepší výsledky než kterákoli jiná činnost.

V analýze jsou shrnuty poznatky z 237 kauz šetřených protikorupční policií, útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a na úrovni krajů, kdy byla sledovačka využita ve 48 případech a ve třiceti z nich přispěla k usvědčení pachatele.

Anketa

Mělo by vnitro kvůli potírání korupce disponovat nejmodernější technikou?
Ano, bez ní se s korupcí bojovat nedá
12,4 %
Ano, ale ani technika není vše
67,8 %
Je to zbytečné, s korupcí stejně nikdo nic nenadělá
7,9 %
Ne, nákup techniky je dalším prostorem pro korupci
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10700 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám