Hlavní obsah

Změny DPH odmítají dvě třetiny lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na to, zda se koaliční strany dohodnou na zvýšení DPH na 19 procent, o němž se v posledních dnech spekuluje, čekají daňový systém v příštích letech změny. Faktem je, že české veřejnosti se nezamlouvá ani nyní schválený návrh, který by v roce 2013 sjednotil DPH na 17,5 procenta. Podle průzkumu CVVM s ním nesouhlasí 65 procent lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Daňové změny prosazované kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS) se zamlouvají jen 19 procentům veřejnosti. Zbývajících 16 procent lidí nemá na věc jasný názor.

Polovina lidí (49 procent) zároveň tvrdí, že má povědomí o kompenzacích, které daňové změny budou provázet. Podle 68 procent lidí jsou však tyto kompenzace nedostatečné.

Lidem se naopak zamlouvá daňová progrese, kterou podporuje 70 procent veřejnosti. "Podrobnější analýza na základě sociodemografických znaků zjistila, že míra souhlasu s progresivním zdaněním příjmů poněkud klesá s rostoucí životní úrovní a příjmem," uvedlo CVVM.

Lidé zároveň preferují spíše zdanění příjmu (41 procent respondentů) než spotřeby (26 procent).

Varovným signálem by pro vládu mohla být skutečnost, že českému daňovému systému rozumí pouhých 21 procent občanů. Neorientuje se v něm naopak 70 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám