Hlavní obsah

Superinspektoři prověří bezúhonnost policistů, celníků a dozorců

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice tento týden po dlouhé době našla společnou řeč se soc. dem. Jako nůž máslem prošel prvním čtením zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů, který Nečasova vláda označuje za jeden z klíčových zákonů v boji proti korupci. Nová mocná instituce by měla vyšetřovat trestnou činnost policistů, celníků a členů vězeňské služby. Nyní se prověřují roztříštěně, po resortech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Více než tři stovky superinspektorů budou mít jako jedni z mála přístup do daňových přiznání. Používání operativní techniky, tedy např. odposlechů, a sledování se rozumí samo sebou.

K odhalování zločinců v řadách bezpečnostních sborů budou smět v rámci tzv. zkoušek spolehlivosti provokovat podezřelé třeba k přijetí úplatku. Řečeno slovy zákona – zkouška spočívá v navození situace, kterou je zkoušená osoba povinna řešit. Inspektoři se třeba úmyslně dopustí dopravního přestupku. A pokusí se s policistou „vyhandlovat“ vysokou pokutu. Vše tajně zvukově i obrazově nahrají.

Jejich pravomoci však mohou dosáhnout i na běžné občany. Zákon jim totiž svěřuje např. právo vstupovat do živnostenských provozoven, anebo zastavovat a kontrolovat vozidla.

Důvod? Aby mohla inspekce účinně odhalovat závažnou trestnou činnost spojenou např. s nucenou prací a vykořisťováním nelegálních migrantů, obchodováním s lidmi za účelem sexuálního vykořisťování, na které má např. v rámci organizované skupiny účast příslušník bezpečnostního sboru, musí mít přístup i do těchto prostor, stejně jako policie.

A obdobný argument vnitra platí i např. při zastavování a prohledávání vozidel. Co kdyby se v nich příslušník policie jako spolupachatel podílel třeba na převaděčství nebo spoluorganizoval převozy kradených vozidel?

ODS chce vybrat šéfa inspekce

Půjde ale i o to, kdo stane v čele instituce, která by měla být nezávislá na politické garnituře. Návrh zákona sice stanoví, že jejího šéfa by měl jmenovat premiér na návrh vlády po projednání ve sněmovním výboru, avšak téměř půl roku se spekuluje, že ředitel inspekce s rozsáhlými pravomocemi se stal předmětem koaličního obchodu.

Na obsazení této funkce si brousí zuby Nečasova ODS kvůli tomu, že koncem loňského roku ustoupila véčkařům a pustila policejního ředitele Oldřicha Martinů, kterého nahradil Petr Lessy, nominovaný VV.

Již delší dobu se mluví o bývalém náměstkovi policejního prezidia Ivanu Bílkovi. Ten na funkci rezignoval začátkem roku po nástupu Lessyho. O Bílkovi se přitom mluví jako o muži spjatém s bývalým ministrem vnitra za ODS Ivanem Langrem.

Anketa

Je správné provokovat k přijetí úplatku?
Ano, odhalí se tak nekalý záměr příjemce
35,8 %
Ne, pokud by nebyla nabídka, nebyl by ani příjemce
59,5 %
Problematice nerozumím
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám