Hlavní obsah

Až budu zastupovat Nečase, vyhlásím válku, vtipkoval Schwarzenberg

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dobu vládních prázdnin v posledním týdnu července a v prvním týdnu srpna bude premiéra Petra Nečase zastupovat ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který je zároveň prvním vicepremiérem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Jsme domluvení, a je to i logický postup, že mě bude zastupovat první místopředseda vlády,“ řekl Právu Nečas. Ten se chystá se ženou a s dětmi do rodného Valašska a k moři.

Premiéra by ještě mohla zastupovat čerstvá místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake. Schwarzenberg ale vzal tuto povinnost s chutí na sebe.

Na dotaz, proč se o záskok nerozdělil s novou kolegyní, Právu v žertu řekl: „Já tu válku chci vyhlásit sám.“

Zastupování nemusí být formální, například v případě ničivých povodní, které jsou v posledních letech v létě běžné. V takovém případě ministři koordinují pomoc a například rozdělují mimořádné dotace.

O dovolenou ale Schwarzenberg nepřijde. Až se Nečas vrátí, vyrazí do Rakouska. „Nejdřív pojedu na nějakou veřejnou diskusi do Salcburku a pak za rodinou,“ poznamenal.

Peake je ráda, že nebude muset Nečase zastupovat hned po vstupu do vlády. „Oznámila jsem to panu premiérovi ještě před jmenováním, aby si to mohl případně rozmyslet. Dětem jsem slíbila, že dovolená bude,“ řekla Právu Peake. Dodala, že vyráží do USA za rodinou manžela. Ten je australsko-čínského původu, ale vyrůstal ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám