Hlavní obsah

Odbory chystají proti zdravotní reformě pantomimu. Poteče i krev

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odboráři v úterý budou před ministerstvem zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze protestovat proti zdravotnické reformě. Místo demonstrace s obvyklými plamennými projevy a silnými hesly se však tentokrát rozhodli pro odlehčenější formu protestu, tzv. happening.

Foto: Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Happening má na dopady chystaných zdravotnických zákonů, jejichž druhou část mají právě v úterý začít projednávat poslanci, upozornit humornou formou – pantomimou a dalšími hranými scénkami. Po happeningu se jeho účastníci vydají v protestním průvodu na Malostranské náměstí.

„Na pódiu nahlédneme do stomatologické ordinace. Můžete se těšit i na to, že na pódiu poteče krev,“ naznačila v pondělí místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová.

Akce má začít pět minut po poledni a organizují ji zdravotnické odbory. Podporují ji obě odborové centrály – ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO) a několik dalších občanských sdružení. K odborářům se připojí i rada postižených, svaz pacientů, rada seniorů či iniciativa ProAlt.

Foto: Právo

Kritizují hlavně nadstandard

Zástupci zaměstnanců kritizují hlavně snahu vlády zavést nadstandardní zdravotní péči, za niž by si lidé, kteří na ni budou mít, museli připlácet. Vláda přitom standard péče zatím nedefinovala. „Pokud nebudete mít na to, abyste si připlatili, nebudete mít nárok na kvalitu péče tak, jak ji známe dnes,“ varovala předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Na happening naváže protestní pochod Prahou. Ten by měl stejně jako při nedávné stávce vyrazit z Palackého náměstí přes Rašínovo nábřeží a Jiráskův most na Malostranské náměstí. Původně měl být zakončen před nedalekou budovou Sněmovny, podle zákona ale pochody či demonstrace před ní vést nelze.

Odbory podle svých předáků na této akci příliš velkou účast neočekávají. Celý protest podporují i dopravní odbory, které 16. června proti reformám pořádaly celodenní stávku. Provozu v hlavním městě se dnešní akce ale nemá dotknout.

Odbory kritizují nejen snahu vlády rozdělit zdravotní péči na standard a nadstandard, ale třeba i chystané zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Argumentují, že lidé s nižším příjmem při dlouhé nemoci tak už nemusejí zvládnout platit zhruba 3000 korun měsíčně za hospitalizaci a současně si udržet bydlení. Vládní koalice se navíc nesnaží své návrhy opřít o širší shodu s opozicí a odborníky, spoléhá se na svoji převahu ve Sněmovně.

V létě budou další protesty

Příčinou vládou prosazovaného zvýšení spoluúčasti pacientů je podle odborů chystané zvýšení DPH ve zdravotnictví. „Pacienti mají v plné výši zaplatit tyto miliardy, které ze zdravotnictví odejdou do státní kasy, nyní se počítá se zhruba pěti miliardami,“ uvedla ČMKOS ve svém prohlášení.

Vládou zvolená strategie konkurenceschopnosti směřuje podle odborové centrály ke snížení solidarity, k privatizaci zdravotních pojišťoven a zdravotního pojištění a k rozdělení zdravotní péče na špičkovou pro ty, kteří si budou moci připlatit, a nejjednodušší základní pro ostatní. Lidé s nízkými příjmy ztratí podle odborářů přístup k moderním lékům a lékařským postupům.

Odbory kritizují nejen zdravotní, ale i důchodovou, sociální a daňovou reformu. To, jak je vláda hodlá provést, podle nich zhorší život většiny lidí v zemi. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil v pondělí bez bližších podrobností oznámil, že ještě o prázdninách uspořádá jeho centrála další protestní akce. Ty přitom nevylučuje ani ASO. Podle jejích předáků o nich rozhodne na konci léta, kdy se začne v tripartitě projednávat státní rozpočet.

Reklama

Výběr článků

Načítám