Hlavní obsah

Peake už nesmí nahlížet do Bártova spisu. Uteklo jí to jen o šest hodin

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Véčkaři se dostali do delikátní situace. Rádi by získali maximum informací z policejního spisu vedeného na jejich stranického „superguru“ Víta Bártu kvůli údajnému uplácení, protože mají pochybnosti o regulérnosti případného trestního stíhání. V létě má Sněmovna rozhodovat o jeho vydání policii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake ve Sněmovně

Článek

Jenže možnost poslanců VV vidět spis se výrazně snížila odchodem místopředsedkyně véček Karolíny Peake do vlády. Do spisu totiž mohou nahlédnout pouze členové mandátového a imunitního výboru, mezi které Peake patřila. Avšak v okamžiku jmenování do vlády toto právo automaticky ztratila, byť o to velmi stála. Členové vlády podle zákona o jednacím řádu Sněmovny nemohou být členy parlamentních výborů.

„Ušlo mi to jen o šest hodin. Spis přišel v pátek (1. července) odpoledne, v pátek ráno jsem ale byla na Hradě. Samozřejmě, že mě zajímalo, co ve spise je, a bylo by to i taktické vědět,“ řekla v pondělí Peake Právu. Podle ní tak budou véčkaři závislí na zprávách od Jany Drastichové, která členkou výboru jako jediná z klubu VV je.

Stovky stránek. Nesmí se fotit ani kopírovat

Podle trestního řádu nesmí ani podezřelý až do chvíle obvinění do spisu o sobě nahlížet.

Výbor přijal nevídaná bezpečnostní opatření, aby ze spisů neunikla ani větička. Jeho členové do něj mohou nahlížet pouze za přítomnosti tajemníka výboru, nesmějí si z něj pořizovat žádné kopie, ani použít k ofocení např. mobilní telefon. Dosud výbor nikdy k takovým opatřením nepřistoupil.

Podle dostupných informací čítají spisy Bárty a Škárky stovky stránek. Odhadem prý jde o sedm centimetrů tlusté šanony formátu A4. Vedle již známých informací z policejní žádosti o vydání obou poslanců mají obsahovat také všechny svědecké výpovědi, které policie zadokumentovala. Takovou složku si těžko někdo může zapamatovat, aby mohl informovat například stranické kolegy.

Náhradníka za Peake budou chtít véčkaři dovolit do mandátového výboru právě na srpnové schůzi. To už jim ale trn z paty nevytrhne, protože na srpnové schůzi už poslanci nejspíš budou o vydání Bárty hlasovat. Stejně jako o vydání bývalého véčkaře Jaroslava Škárky, kterého policie pro změnu viní z přijetí úplatku.

Mandátový a imunitní výbor se sejde sice ještě v úterý před jednáním komory, ale své doporučení asi nevydá. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) se totiž obává, že případná chyba v postupech poslanců by teoreticky mohla vést ke zpochybnění jejich rozhodnutí. Zjednodušeně řečeno − schopný advokát a následně soud by mohl případné vydání ať už Bárty nebo Škárky vyložit jako protizákonné či neústavní a policie by ostrouhala.

Bárta se z úterního jednání omluvil

Stále totiž panují spory o to, zda lze vydání obou poslanců zařadit na program mimořádné schůze, která v úterý začíná. V minulosti se poslanci takovému − teoreticky zpochybnitelnému způsobu − raději vyhnuli. Ve hře je ale ještě jedna obava: Bárta se totiž z úterního jednání mandátového a imunitního výboru omluvil kvůli nedostatku času svého advokáta. Zákon o jednacím řádu přitom stanoví, že poslanec má právo zúčastnit se jednání výboru a seznámit členy se svým stanoviskem. Kvůli absenci Bárta takovou možnost mít nebude. Výbor v úterý tedy může vyslechnout pouze Škárku.

„Pokud výbor přijme usnesení a Sněmovna následně rozhodne o vydání poslanců již na mimořádné schůzi, může dojít teoreticky ke zpochybnění tohoto rozhodnutí z procesních důvodů,“ tvrdí Tejc. Proto by uvítal, kdyby Sněmovna hlasovala o zbavení imunity na své řádné schůzi koncem srpna.

„Zařazení na řádnou schůzi se jeví jako méně rizikové a zpochybnitelné, neboť by nemohlo být napadeno poslanci, o nichž se rozhoduje – rozhodně by totiž nedošlo ke zkrácení jejich práv, spíše naopak by byla jejich práva šetřena,“ uvedl v pondělí Tejc.

Reklama

Výběr článků

Načítám