Hlavní obsah

Policie polevila v boji proti extremismu, stěžuje si Romea a přerušila spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romské sdružení Romea přerušilo spolupráci s ministerstvem vnitra. Kritizuje jeho přístup k boji proti extremismu. Tvrdí, že se proti loňsku zhoršil. V pondělí o tom informovali představitelé sdružení Romea.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Příznivci DSSS při jednom z pochodů Novým Bydžovem

Článek

Na boj proti krajně pravicovému extremismu se zaměřovala pracovní skupina Task Force C, která vznikla za minulého kabinetu. Byli v ní pracovníci ministerstva vnitra, policisté a zástupci neziskových organizací. Šéf ministerského odboru bezpečnostní politiky podle představitelů Romea skupinu zrušil. Její jednání chtěl nahradit semináři. Navrhoval také dvoustrannou schůzku. Té se ale sdružení nechce nyní zúčastnit.

„Vzhledem k tomu, že se odbor i policie během krátké doby posunul od boje proti extremismu k počínání, které jde na úkor menšin, rozhodli jsme se dlouho před vaším rozhodnutím o zrušení Task Force spolupráci s vámi přerušit do doby, než bude sjednána náprava,“ uvedla Romea v otevřeném dopise šéfovi odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Martinu Linhartovi.

Podle sdružení byla spolupráce s ministerskými úředníky a policisty do konce loňska přínosná, letos se jejich přístup změnil k horšímu.

Vedení sdružení uvedlo, že se změnil postup policie při posledních akcích krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a Dělnické mládeže. Podle Romea policisté v Novém Bydžově na Královéhradecku „přihlíželi rasistickým projevům“, v Krupce na Teplicku zas „rozehnali náboženské shromáždění“ proti ohlášenému pochodu DSSS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám