Hlavní obsah

Peake uvažuje pro svůj tým o Michálkovi a Jarolímovi

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek nebo místopředseda VV Tomáš Jarolím, který nenechá ani nit suchou na premiérovi Petru Nečasovi. I to by podle informací Práva mohli být členové týmu vicepremiérky a šéfky legislativní rady vlády Karolíny Peake (VV).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake míří do vlády, v jejím týmu mají být lidé Radka Johna.

Článek

„Osobně jsem se s ním (s Michálkem) nesetkala a zatím jsem ho neoslovila, ale je možné, že se s ním spojím. Speciálně jména bych chtěla nejdříve komunikovat s premiérem. Nechci opakovat zkušenost Radka Johna, který se o jménech s předsedou vlády dohadoval přes média,“ řekla Peake Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Michálka chtěl zaměstnat už šéf VV Radek John, když se měl stát vicepremiérem pro boj s korupcí. Už tehdy měl proti jeho angažmá výhrady premiér Nečas. Michálek upozornil na korupční praktiky na ministerstvu životního prostředí, což stálo vládní křeslo místopředsedu ODS Pavla Drobila.

Johnovi lidé do vlády

V médiích proběhla i spekulace, že by spolupracovníkem Peake mohl být Johnův exnáměstek Michal Moroz, což však vicepremiérka v sobotním rozhovoru pro Právo odmítla. Nicméně s Johnovými lidmi na svém postu na Úřadu vlády počítá.

„V týmu legislativní rady vlády žádné velké změny neplánuji. Nyní je v něm asi 34 lidí, chtěla bych ho zeštíhlit o pět až šest členů a přibrat maximálně jednoho až dva své lidi,“ uvedla Peake.

Vicepremiérka má k dispozici 13 míst pro svůj tým zaměřený na protikorupční strategii. Tam by chtěla přivést lidi z vnitra. „Počítám s lidmi z tohoto ministerstva, kteří agendu dělali, než byl odbor zrušen,“ řekla Právu.

Na dotaz, zda jen nehází záchranné laso Johnovým spolupracovníkům, uvedla: „Tito lidé strategii vytvořili, vědí, jak má vypadat a jak má být naplňována, takže nevidím důvod, proč bych jejich zkušeností nevyužila.“ Počítá i s poradci z neziskových organizací.

Divoká karta Jarolím

Jarolím řekl Právu, že by si spolupráci s Peake představit dokázal. „S Karolínou jsem seděl v několika komisích a práce s ní je absolutně konstruktivní. Úřad, který bude zastávat, je v ranku toho, co mě v boji s korupcí zajímá,“ podotkl.

Fakt, že by měl kancelář ve stejné budově jako Nečas, proti němuž se v minulosti již ostře vyjádřil, například kvůli nedodatečnému boji proti korupci, Jarolímovi nevadí.

„Alfou a omegou by bylo, co bych měl v kompetenci. Chtěl bych, aby to bylo něco na způsob divoké karty a aby to byla akční práce. S premiérem bych se tedy nepotkal, toto potěšení bych dopřál Karolíně,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Peake: Chceme vládu udržet

Věci veřejné jsou ochotny vládu udržet i po 30. červnu, kdy vyprší jejich ultimátum. V úterý odpoledne to řekla šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Výběr článků

Načítám