Hlavní obsah

Švýcarská firma žaluje ČR kvůli tomu, že zakázala její sprej na hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská společnost Herb-Pharma AG, zažalovala české ministerstvo zdravotnictví (MZ), protože Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zakázal prodej spreje na hubnutí Hoodia, který firma vyrábí. Uvedla to Česká televize.

Článek

Společnost tvrdí, že úřad rozhodl špatně, a tím ji připravil o stamilióny korun.

Rozhodnutí je staré několik měsíců. Firma si nechala sprej zaregistrovat jako zdravotní pomůcku na Slovensku. S tím ale české úřady nesouhlasily. Podle hlavního hygienika ČR jsou zdravotní pomůckou například berle, nikoliv sprej na hubnutí.

SÚKL pak sprej začal zkoumat a konstatoval, že jde o léčivo. Jako lék ale sprej neměl potřebné registrace, a proto se nesmí prodávat.

"Ústav rozhodl, že s ohledem na farmakologický účinek rostliny Hoodia gordonii výrobek Fytofontána dietceutical Hoodia spray měl a má být zařazen mezi léčivé

přípravky a musí splňovat kritéria bezpečnosti, jakosti a účinnosti stanovená zákonem o léčivech," konstatoval v březnu SÚKL.

"Konkrétně jde o to, že tento přípravek ovlivňuje centrální nervovou soustavu příjemce," řekla ČT mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Reklama

Výběr článků

Načítám