Hlavní obsah

Kraj bude hledat jiné formy záchrany nemocnice v Novém Jičíně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Další varianty záchrany Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně bude hledat vedení Moravskoslezského kraje. To je závěr středečního jednání předsedy ČSSD Bohumila Sobotky, předsedy Asociace krajů ČR a jihomoravského hejtmana Michala Haška s moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem (oba ČSSD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) řešil ve středu v Ostravě a Novém Jičíně spolu s hejtmanem Jaroslavem Palasem problematický pronájem krajské nemocnice soukromé firmě.

Článek

Nemocnice má závazky po lhůtě splatnosti kolem 250 miliónu korun. Moravskoslezští zastupitelé proto před týdnem schválili záměr pronajmout ji na 20 let společnosti Agel. S ní totiž nemocnice společně provozuje v areálu nemocnice Komplexní onkologické centrum.

Právě toto spojení ale nemocnici zadlužuje. „Privátní subjekt díky nastaveným platbám od pojišťoven vydělává, zatímco nemocnice se dostává do ztrát,“ upozornil Palas.

Jenže pronájem se nelíbí ČSSD, protože odporuje stranickému programu. „Je to konflikt mezi usnesením zastupitelstva a programem strany. Má své specifické důvody, nikdo z něj nemá radost a budeme se ho snažit vyřešit tak, aby ve finále ke konfliktu mezi postupem kraje a programem ČSSD nedošlo,“ prohlásil Sobotka.

Narovnání vztahů s pojišťovnami

Dodal, že soc. dem. ekonomické problémy nemocnice nezpůsobila. „Ale vedení kraje je musí řešit v rámci programu sociální demokracie a musí se snažit nalézt jiné řešení, než je pronájem,“ poukázal Sobotka.

Palas řekl, že kromě pronájmu přichází v úvahu například i vybudování společného podniku s Agelem, který nemocnici povede. „Budeme hledat také cesty, které povedou k ozdravění a narovnání vztahů nemocnice s pojišťovnami. V tom nám pomůže Asociace krajů ČR,“ vysvětlil hejtman, což Hašek potvrdil.

„Asociace krajů vyvine tlak na zdravotní pojišťovny. Chceme vidět, proč byly smlouvy nastaveny v neprospěch nemocnice, chceme, aby situace byla napravena, a budeme iniciovat kontrolu smluvních vztahů mezi nemocnicí a pojišťovnami,“ řekl Hašek.

Dodal, že v průběhu prázdnin provede asociace analýzu všech krajských nemocnic v zemi a že v září a říjnu se ve všech krajích uskuteční jednání krajských tripartit na téma zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám