Hlavní obsah

Léto odejde po sychravém čtvrtku, o víkendu se začne vracet

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obloha bez mráčku a teploty na hranici tropů vydrží do středy, kdy teplé jihozápadní proudění začne pomalu nahrazovat studená fronta od západu. Ve čtvrtek se vrátí na většinu území deště i bouřky a do pátku se teploty výrazně propadnou pod letní úroveň. O víkendu by se ale mělo začít opět postupně oteplovat. Informovala o tom Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na většině území bylo v pondělí po poledni polojasno, pouze ve Slezsku, na Královéhradecku a Pardubicku bylo spíše oblačno. Jihozápadní vzduch vytáhl průměrné odpolední teploty k 24 až 28 stupňům Celsia.

Teplé proudění z jihozápadu bude pokračovat i nadále, po celém území by mělo být jasno, pouze na severovýchodě se očekává polojasná obloha. Po ránu se teploty budou pohybovat mezi 15 až 11 stupni Celsia, odpoledne pak porostou až k intervalu 26 až 30 stupňů. Na severovýchodě bude o něco chladněji, kolem 25 stupňů Celsia.

Ve středu bude teplé proudění do ČR vrcholit. Ráno se rtuť teploměrů vyšplhá k 16 až 12 stupňům, přes den opět dosáhne rozmezí od 26 k tropickým 30 stupňům. Po většinu dne by mělo být jasno, ale již odpoledne by se měly začít tvořit ojedinělé přeháňky a bouřky.

Mokrý začátek prázdnin

Ve čtvrtek se od Německa přivalí studená fronta, obloha se zatáhne a začne pršet, přičemž ojediněle udeří i bouřky. Ráno bude ještě teplé s teplotami mezi 17 a 13 stupni, odpoledne se ale už výš než na 24 stupňů nevyšplhají. „Takže až si děti půjdou pro vysvědčení, měly by si vzít s sebou deštníky,“ poznamenala Honsová.

Pátek by měl být pak vůbec nestudenějším dnem týdne. Ranní teploty poklesnou ke 14 až 10 stupňům, odpoledne se budou pohybovat mezi 17 a 21 stupni. Převážně bude oblačno a očekávají se častější přeháňky.

O víkendu by se mělo opět postupně oteplovat, průměrné teploty porostou k 18 až 22 stupňům Celsia, obloha bude polojasná či oblačná, nadále občas zem skropí dešťové přeháňky.

Reklama

Výběr článků

Načítám