Hlavní obsah

Peake: Za korupci tu nikoho nezavřeli 20 let a teď to má být někdo z VV?

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake odmítla, že by byla kandidátkou strany na post ministryně dopravy. Komentovala také žádost policie o vydání poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Podle ní v ČR nebyl léta za korupci nikdo uvězněn a teď by to měl být člen strany, která má boj s korupcí jako hlavní motto.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

Policisté do Sněmovny přinesli žádost o vydání Víta Bárty a vašeho bývalého poslance Jaroslava Škárky. Co si o tom myslíte? Budou VV hlasovat pro Bártovo vydání?

Bez žádosti o vydání Škárky by to už vůbec nedávalo smysl. Nejdříve se musím seznámit s žádostí policie, teprve poté klubu předložím své doporučení.

Doufám, že se ze policejní zprávy dozvím, odpověď na naprosto zásadní otázku, tedy proč Bárta platil Kočí a Škárkovi za loajalitu a co si za to kupoval, když loajalita na takových pozicích je naprosto normální. Dvacet let tu za korupci nikdo nebyl zavřený. A najednou to má být někdo z VV? To ve mně vzbuzuje pochybnosti.

Pojďme k nedělním jednáním koalice. Půjdete do vlády jako vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády?

S určitostí vám mohu říci, že nejsem kandidátem VV na dopravu. O dalších pozicích, které se objevily v nabídkách premiéra, uvažujeme. Chceme se bavit o kompetencích, ale na to nedošlo.

Co další vládní rošády?

Ve chvíli, kdy došlo na personálie, už jsem na K9 nebyla, vystřídala mě Dagmar Navrátilová. Děti mi odlétaly na druhý konec světa, tak jsem se s nimi chtěla rozloučit. Na jednáních ale padlo, že VV chtějí čtyři ministerstva a zdůraznili jsme, aby byla stranická. To se týká i dopravy.

Takže náměstek Lukáš Hampl je váš kandidát?

To nechci potvrzovat, ani vyvracet.

Nečas však VV nechtěl kývnout na výměnu Radka Šmerdy.

Měli bychom si udělat jasno v tom, čí je ministerstvo dopravy. Chápu, že by se neměl měnit ministr každý měsíc, ale premiér dobře ví, jak došlo k tomu, že resort vede Šmerda. Byl tam nominován z titulu prvního náměstka Víta Bárty, chtěli jsme zachovat kontinuitu během Bártova vyšetřování. To ale trvá. Jako strana jsme ve vládě oslabeni, projevuje se to při vyjednávání ve vládě a chceme mít svého stranického ministra.

Je reálná výměna Kamila Jankovského na místním rozvoji? Prý by ho mohl nahradit váš poslanec Petr Skokan.

O tom se nejednalo a není to diskutováno ani vnitrostranicky. Ani u jiných našich ministerstev jsme se nebavili o změnách.

VV prosazují vyšší zdanění firem a majetková přiznání pro osoby se jměním převyšující 20 miliónů. ODS a TOP 09 tomu nakloněny nejsou.

Majetková přiznání se ukazují jako poměrně zásadní kámen úrazu, pro ODS a TOP 09 to je naprosto nepřijatelný požadavek. Bavili jsme se o tom dost dlouho, ale prozatím jsme tuto věc opustili. Uvidíme, jestli se k tomu ještě vrátíme v neděli. O všech ústupcích, na kterých jsme, nebo nejsme ochotni se domluvit, se chceme v pátek bavit s celým předsednictvem strany.

Šéf VV Radek John prohlásil, že písemný dodatek ke koaliční smlouvě vzniká proto, že si s ODS a TOP 09 „naprosto nevěříte“. Také to tak cítíte?

Obávám se, k sobě skutečně cítíme nedůvěru. Není to jen nedůvěra VV vůči ODS kvůli tomu, co se stalo na jaře, ale cítíme, že tu je silná od počátku nedůvěra vůči VV jako úplně novému elementu na politické scéně. Naši koaliční partneři nevědí, co od nás mají čekat, což v nich budí silnou nedůvěru. Samotnou mě překvapilo, že si někteří lidé z ODS myslí, že jsme zinscenovali kauzu Drobil, což je absurdní.

Ale i navzdory korupčním skandálům a vzájemné nedůvěře ve vládě zůstáváte. Stále má vládní projekt smysl?

Je to vážení na lékárenských vahách. Jedním z důvodů, proč se snažíme o udržení, je velká naděje většinové koalice, která může prosadit zásadní změny. Také však není jasné, co by bylo, kdyby se koalice rozpadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám