Hlavní obsah

Bouře lámala stromy, déšť zatopil sklepy, hasiči měli napilno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středeční bouřky doprovázené na mnoha místech silným větrem komplikovaly v noci na čtvrtek dopravu na silnicích i na železnici. Na střední i severní Moravě lámal silný vítr stromy, které popadaly jak na vozovku tak na koleje. V obci Pelešany na Turnovsku silný déšť rozvodnil říčku Libuňku, která dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Na Táborsku blesk zapálil bioplynovou stanici.

Článek

V Malšicích  na Táborsku způsobil zásah blesku ve středu večer požár bioplynové stanice. Škoda činí přes pět miliónů korun, sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Bioplynová stanice ještě nebyla v provozu a nebyl v ní žádný plyn. Blesk zničil především fermentor a také obložení stanice. "Hasiči museli rozebrat konstrukci objektu, aby oheň úplně zlikvidovali," řekla Matějů.

Polámané stromy zatarasily trať

Větrná smršť, která se přehnala nad střední a severní Moravou za sebou zanechala několik komunikací zatarasených spadlými stromy. Na dvou místech byla přerušena železniční doprava. Zatímco v úseku z Valšova do Bruntálu se už trať podařilo uvolnit, v úseku Bruntál - Krnov zatím trvá omezení dopravy a na trati z Krnova do Moravského Berouna až do 6:00 vlaky nejely vůbec a musela být zavedena náhradní autobusová doprava.

Napilno měli hasiči v Olomouckém kraji. "Operační středisko Hasičského záchranného sboru přijalo desítky žádostí o pomoc s likvidací následků silného větru s vydatným deštěm, který se zhruba od 22:00 až do 02:00 přehnal přes území Olomouckého kraje," uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Nejhorší byla situace na Šumpersku, Litovelsku a Uničovsku, kde v okolí Valšovského Dolu vítr shodil na komunikace více než dvacet stromů, mezi nimiž zůstala zablokovaná auta. Podle Hošáka jeden ze stromů spadl na projíždějící kamión, řidič naštěstí vyvázl bez zranění.

"Během těchto zásahů musely jednotky vyjíždět také k požáru střechy rodinného domku po úderu blesku a ke dvěma dopravním nehodám vozidel po kolizích na mokré vozovce," sdělil mluvčí.

V Ostravě se sesula střecha domu určeného k demolici

Kvůli bouřkám a silnému větru měli v noci napilno také hasiči na severu Moravy a ve Slezsku. „V době od 22:50 do 01:00 hodiny jsme řešili téměř 40 událostí. Většinou se jednalo o polámané větve a popadané stromy,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Jak dále uvedl, je podezření, že silný vítr a bouřka se mohly podepsat i na dalších událostech. Před půlnocí byl operačnímu středisku nahlášen pád střechy a částečné sesunutí štítové stěny starého objektu v demolici v Ostravě - Mariánských Horách. „Bylo podezření, že pod sutinami se mohou nacházet lidé, kteří tento objekt využívali k pobytu. Hasiči zahájili průzkum a na místo povolali psovody se dvěma psy se speciálním výcvikem pro vyhledávání osob v sutinách. Naštěstí se obava nepotvrdila, v sutinách se nikdo nenacházel,“ popsal Faster.

Přerušené vedení i vyplavené sklepy

Už ve středu večer zasáhla bouře území Čech a zastavila vlaky u Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku, některé nabraly i více než hodinová zpoždění. Karlovarský kraj byl na mnoha místech bez proudu, v některých krajích hasiči vyjížděli k vyplaveným sklepům a bytům. Podobná situace byla i v dalších českých krajích. [celá zpráva]

Například v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku silný vítr poničil střechy čtyř domů. Podle tajemníka radnice větrná smršť strhala v lese stovky stromů

V Pelešanech na Turnovsku se rozvodnila říčka Libuňka. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu její hladina od večera stoupla ze 47 centimetrů na 2,5 metru a hodinu po půlnoci dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám