Hlavní obsah

Silné bouřky dorazily do Česka, meteorologové varují před vichřicí

Právo, Novinky, ČTK, mp, sve
Aktualizováno

Meteorologové ve středu varovali před silnými bouřkami, které už dorazily do západní části Čech, během večera se přesouvají na Moravu a Slezsko. Spadne až 50 milimetrů srážek, vítr může v nárazech dosahovat rychlosti vichřice, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Bouřka doprovázená silným větrem, která za sebou nechala několik polámaných stromů, dorazila do Karlovarského kraje kolem 17. hodiny. „Měli jsme asi 12 výjezdů, především k popadaným stromům přes silnici. Vítr strhl také kus plechu na jedné střeše,“ řekl Právu operační důstojník karlovarských krajských hasičů.

Podle mluvčího ČEZ pro západní Čechy Martina Sobotky jsou na více místech výpadky proudu. "Máme tři výpadky na vysokém napětí a několik desítek lokálních. Ale mělo by jít o výpadky pouze v koncových částech rozvodu, například jedna ulice a podobně. Větší plošné výpadky už hlášeny nemáme," řekl po 20:30 Sobotka.

Vítr patrně nejvíce řádil na Chebsku. Stromy na silnicích tam například zůstaly u obcí Lipová a Mnichov.

Bouřka zastavila vlaky u Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku, některé nabraly i více než hodinová zpoždění. Stromy padaly i na silnice na Litoměřicku a Děčínsku, řekl operační důstojník hasičů.

Silné prudké lijáky i s krupobitím se vyskytly i ve středních Čechách. Kroupy padaly například na Mladoboleslavsku. Na některých místech hasiči museli zasahovat u padlých stromů přes silnici nebo pomáhat lidem při čerpání sklepů.

„Asi desetkrát jsme vyjížděli k padlému stromu, hlavně na Kladensku, Mělnicku, Mladoboleslavsku a Příbramsku. Čerpání zatím moc nebylo, jen dva případy,“ potvrdila Právu mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková s tím, že vážnější škody prudké deště a bouřka zatím nenapáchaly.

Lijáky a intenzivní bouřky dorazily také do Libereckého kraje. Podle pracovníka operačního střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého se podvečerní bouře projevila především na Českolipsku, kde hasiči museli odstraňovat popadané stromy. V Krompachu blesk udeřil do věže kostela.

„V kostele vyhořela pouze elektroinstalace, k větším škodám nedošlo,“ řekl člen jednotky dobrovolných hasičů, která na místě zasahovala.

Přívalové srážky mohou způsobit záplavy

Během noci se počasí uklidní. "Při přechodu studené fronty přes naše území se budou ojediněle vyskytovat silné bouřky doprovázené výskytem krup, přívalovými srážkami s úhrny v Čechách kolem 50 milimetrů, na Moravě a ve Slezsku kolem 30 milimetrů a silnými nárazy větru 70 až 90 kilometrů v hodině," uvedl ústav.

V Čechách budou bouřky silnější, než meteorologové původně čekali, budou padat také kroupy.

Přívalový déšť může rozvodnit malé toky nebo způsobit rychlý odtok ze svahů, je proto možné, že voda zatopí níže položená místa, třeba sklepy. Kvůli vichru by také měli lidé zajistit volně položené předměty, třeba zahradní nábytek.

Hasiči také radí, aby se lidé nevydávali na výlety do přírody. Největší nebezpečí zásahu bleskem je na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí, například sloupů elektrického vedení, u vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch.

Pokud už bouřka někoho zastihne ve volné přírodě, je prý nejlepší ji přečkat v podřepu s nohama a rukama u sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám