Hlavní obsah

Jeřábníci v Brně předváděli v areálu pivovaru vrcholné mistrovství

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Koncert pro dva těžkotonážní jeřáby a jejich obsluhu měli možnost sledovat v pátek zaměstnanci brněnského pivovaru. V areálu se stísněnými podmínkami tam specializovaná firma stavěla dvě obří kvasící věže na pivní mladinu. Každá z nádrží je dlouhá, nebo po postavení vysoká 22 metrů a má 5,5 metrů v průměru. Má obsah 450 tisíc litrů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

25 tun vlaje nad brněnským pivovarem.

Článek

Prázdné nádrže o hmotnosti 25 tun přepravili jako nadměrný náklad z Německa nejprve po Rýnu a poté po Dunaji do Bratislavy a odtud pak po silnici do Brna. Poslední úsek už v ulicích Brna absolvovaly tahače v noci na pátek i v protisměrech, a nakonec musela být před samotným areálem Starobrna zvednuta i trolejová vedení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tanky se musely nejprve dostat přes pivovarskou zeď.

Samotné stavění na předem přesně vyrobenou betonovou desku s kruhovým otvorem bylo až překvapivě rychlé.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pivovarské tanky nad Brnem

„Do cylindrokonických tanků se po zkvašení spodními pivovarskými kvasnicemi přivádí zchlazená a provzdušněná mladina. Při jejím hlavním kvašení se mění cukry na alkohol a CO2,“ vysvětlil použití tanků vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ještě se trefit na betonovou desku s vyměřeným kruhovým půdorysem

Tanky po upevnění projdou náročnými zkouškami tlaku a těsnosti a do provozu budou uvedeny 15. července. Starobrno dosud používá 20 těchto obřích tanků.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Precizní práce jeřábníků

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejnapínavější část koncertu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám