Hlavní obsah

Stávka nic pozitivního nepřinesla, řekl Nečas a pozdravil odboráře na golfu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas označil ve čtvrtek odpoledne stávku za politický akt, který nic pozitivního nepřinesl a nesplnil očekávání odborářů. Za vítěze označil občany, kteří prokázali nadhled a stávku zvládli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Vláda v žádném případě od reformního programu neodstoupí," konstatoval Nečas. Rovněž ministr financí Miroslav Kalousek odborářům vzkázal, že vláda nevyhoví jejich požadavkům, které parafrázoval: "Stáhněte reformy a přepište si je podle soc. dem." Ministr připomněl výsledek voleb, který čtyři tisíce odborářů nemohou zvrátit.

Nečas se pozastavil i nad informacemi, že některým nestávkujícím zaměstnancům pražského dopravního podniku bránili kolegové zapojit se do práce. Pokud by se tyto informace potvrdily, šlo by dle premiéra o "neuvěřitelný exces".

"Co nejsrdečněji zdravím odboráře patující na greenu v Poděbradech," rýpl si premiér do odborových předáků, kteří se v lázeňském městě věnovali golfu. "Sportu zdar a golfu zvláště," uzavřel premiér.

Kalousek: Chtěl jsem si popovídat

Kalousek označil odboráře za "výrobce lidového hněvu", kteří se tohoto lidového hněvu zalekli, načež celá akce proběhla "docela únosným způsobem". Kalousek se vrátil i k vypjatým okamžikům před budovou ministerstva financí. S demonstranty si prý chtěl "jenom popovídat jako obyčejný občan".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Nečas i Kalousek zdůraznili, že jsou připraveni s odboráři jednat o "parametrických změnách reforem", odmítají však požadavek odborářů na jejich stažení a přepracování

Odboráři se již před tím označili za ty, kteří ve čtvrtek slaví vítězství. Zároveň však uvedli, že mohou následovat další protestní akce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám