Hlavní obsah

Lukrativní pozemky nabízelo ministerstvo za hubičku, Kalousek to zatrhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí nabízelo k prodeji lukrativní pozemky v Praze 6. Šlo o areál bývalého koupaliště Tichá Šárka, jehož minimální cenu odhadl resort na 1 714 000 včetně hektaru lesa. S ohledem na to, že v připravovaném územním plánu je pozemek veden jako stavební pozemek, šlo o cenu spíše symbolickou. Ministr financí Miroslav Kalousek soutěž ve čtvrtek okamžitě zrušil.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Ministerstvo podle Lidových novin, které na případ upozornily, argumentovalo, že stanovená cena odpovídá účetní hodnotě. Mluvčí resortu Ondřej Jakob však jedním dechem dodával, že se s ohledem na přitažlivost pozemku počítá s poptávkou odpovídající tržní ceně.

"V soutěži je také zabudován mechanismus, který umožní soutěž zrušit, pokud budou všechny nabízené ceny vyhodnoceny jako příliš nízké,“ citoval mluvčího list. Uzávěrka soutěže, která byla vypsána v květnu, byla 14. června.

Po zveřejnění případu se do děje vložil ministr Kalousek. "Ministr financí o vyhlášení této veřejné obchodní soutěže, ani o zadávacích podmínkách, nebyl informován. Vzhledem k okolnostem nařídil soutěž okamžitě zrušit a osobně dohlédne na transparentní průběh soutěže nové," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení MF.

Realitní makléře cena překvapila

Lukrativní nabídka překvapila i oslovené realitní společnosti. "V žádných realitních médiích jsme se s ní nesetkali. Není reálné, aby se v tak krátké době objevilo tolik uchazečů, kteří by cenu výrazně vyšroubovali," mínil nejmenovaný developer.

Podobný názor zastávala i opozice, která volá po otevřené aukci namísto obálkové metody. Místopředsedkyně Strany zelených Petra Kolínská se obávala, že nabídka je "rezervována" pro konkrétního zájemce.

Ministerstvo upřesnilo, že nabídka nebyla prezentována pouze na webu, ale standardně byla zveřejněna i  v celostátním deníku.

List připomněl, že zatímco v tomto případě vychází cena čtverečního metru zastavěné plochy na 371 korun, sousední pozemky se prodaly výrazně a často řádově dráž.

„Budou-li pozemky využívány pro bydlení, cena by tuto skutečnost měla reflektovat. Vzhledem k atraktivitě lokality a potenciálu budoucího využití očekávám, že kupní nabídky výrazně překonají minimální požadovanou cenu,“ citovaly LN Zdenka Špačka z investičního oddělení poradenské realitní společnosti Jones Lang LaSalle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám