Hlavní obsah

Neznámá žena odložila v ostravské nemocnici zdravou holčičku

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Odložit čerstvě narozenou a zdravou holčičku se v pondělí večer rozhodla v Ostravě neznámá žena. Namísto do babyboxu, který je součástí právě rekonstruované budovy dětského oddělení Městské nemocnice, však dala dítě přímo do rukou zdravotníků.

Článek

„V pondělí ve večerních hodinách telefonovala do Městské nemocnice Ostrava žena, která chtěla odložit čerstvě narozené dítě do babyboxu. Vzhledem k tomu, že babybox je kvůli rekonstrukci budovy dětského oddělení mimo provoz, donesla dítě přímo do porodnice,“ prozradila mluvčí nemocnice Anna Vidiševská. Zdravotníkům žena uvedla, že se dívenka narodila ten samý den odpoledne.

Děvčátko váží 2,62 kilogramů a měří 48 centimetrů. Momentálně je na oddělení dětského lékařství na pozorování. „Vše jsme řádně nahlásili na Policii ČR i sociálním orgánům,“ dodala.

O holčičce, která je podle lékařů zdravá, se kolem 22. hodiny dozvěděl i zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess. „Vzhledem k tomu, že v pondělí svátek měl Norbert a jméno by se příliš pro holčičku nehodilo, navrhuju, abychom jí říkali podle dnešních oslavenkyní Iveta,“ řekl Hess. Sestřičky ostravské nemocnice ale pojmenovaly děvčátko Zdenička Krásná, prý proto, že je dítě velmi hezké.

I když dítě v babyboxu oficiálně nebylo, nemocnice ho za odložené dítě do babyboxu považuje. Je tak už čtvrtým miminkem, které se v ostravském babyboxu objevilo. V ČR už babyboxy zachránily život 48 dětem, z toho bylo 29 děvčat a 19 chlapců. V současnosti funguje celkem 44 babyboxů.

Reklama

Související témata:
Zdenička

Výběr článků

Načítám