Hlavní obsah

Starostové zvolili do čela Gazdíka až napodruhé. Nezvládli elektronickou volbu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez překvapení skončilo sobotní hlasování sněmu Starostů a nezávislých, který probíhá v Průhonicích u Prahy. Šéf hnutí a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík neměl konkurenci a obhájil i přes problémy s hlasováním svůj post.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík

Článek

V první tajné volbě, která proběhla elektronicky, nezískal potřebný počet hlasů. Podle pořadatelů, delegáti nepochopili způsob elektronického hlasování, a proto se volba opakovala veřejným hlasováním. V té Gazdík dostal naprostou většinu ze 159 hlasů. Proti bylo jen šest delegátů a šest se zdrželo.

Vyzýval k uklidnění vládní krize

Uvolněnou atmosféru sněmu trochu narušovala napjatá situace ve vládní koalici. Gazdík ve svém projevu apeloval na přítomné starosty, aby pochopili složitou situaci, kterou při vysvětlování vládní krize zažívají.

„Je těžké vysvětlovat svoji práci 10,5 miliónu lidí zvláště v situaci, kdy politika stále dosahuje nového a nového morálního dna,“ uvedl Gazdík.

Také pozvaní hosté z koaliční vlády vyzývali k udržení kabinetu a žádali o shovívavost.

Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake hájila pošramocenou pověst VV. „Chci ukázat, že navzdory tomu, co se píše, jsou členové Věcí veřejných normální lidé, se kterými lze spolupracovat,“ uvedla Peake. [celá zpráva]

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexander Vondra narážel na špatný mediální obraz, který Nečasova vláda má. „Musíme zvládnout situaci, kterou naše vládnutí v médiích zanechává,“ uvedl Vondra. Připomněl i svár, který měl s Gazdíkem. Ten ho vyzýval, aby kvůli kauze Promopro, odstoupil. Vondra ve svém projevu naopak Gazdíka ocenil jako kvalitního a zdatného politika. „A to říkám, i když mě nějak nešetřil,“ uvedl Vondra.

Kalousek bodoval: slíbil více peněz menším obcím

Velký ohlas sklidil ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když starostům představil svou reformu rozpočtového určení, kterou by se snížil rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele z nynějšího 4,5násobku na trojnásobek.

Pokud by Kalouskův návrh prošel čtyři největší města Brno, Ostrava, Plzeň a Praha by přišly zhruba o pět miliard korun. Tyto peníze by přešly na menší města společně s dalšími semi miliardami z dotačních programů. Celkově by obce a města získat navíc 13,5 miliard korun navíc. Po přechodnou dobu čtyř let by ministerstvo financí ztráty velkým městům kompenzovalo.

Velká města jsou ale zásadně proti. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) odmítl, že by Praha byla dosud na úkor ostatních měst přeplácena. Ztrátu pěti miliard pro velká města označil za šokující.

Kalousek uvedl, že jeho návrh by měl odbourat největší diskriminaci, která panuje mezi statutárními městy. Jako příklad uvedl rozdíl mezi Plzní a Libercem. První bere na obyvatele 20 tisíc korun ročně a druhé necelých 12 tisíc korun. Podle Kalouska je to nepochopitelné, protože obě města musí pečovat o hromadnou dopravu, vysoké školy i zoologické zahrady.

Podle Vondry bude kolem rozpočtové určení daní těžká diskuse. „Ale doufám, že vznikne rozumný mix, který pomůže menší a nevyvolá hladovku těch větších,“ uvedl Vondra. Narážel na vyjádření některých zástupců velkých měst z řad ODS, kteří vyhrožují kvůli redukci peněz hladovkou.

Kalousek bude členem předsednictva

TOP 09 a Starostové mají ve Sněmovně společný poslanecký klub, na průhonickém sněmu se jejich vazby ještě více propojily. Starostové by si v průběhu dne měli změnit stanovy, tak aby místopředseda TOP 09, v současnosti je to Miroslav Kalousek, se stal členem předsednictva STAN, který bude ve vedení Starostů zastupovat TOP 09.  Svého zástupce mají Starostové i ve vedení TOP 09, na jejíž jednání dochází Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám