Hlavní obsah

Jednání K9 skončilo bez výsledku

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jednání špiček vládní koalice ve formátu K9 skončilo bez výsledku. Premiér Petr Nečas znovu nabídl VV ve vládě pozici vicepremiéra, šéfa legislativní rady. Zástupci VV však o této nabídce odmítli jednat. Účastníci jednání se mají znovu sejít v neděli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle zdroje z jednání špiček koalice se debata po celé dvě hodiny točila v kruhu a strany zůstávaly zakopány na svých pozicích. Na personální obsazení resortů se prý ani nedostalo.

Podle zdroje z K9 Nečas na úvod popřel dubnovou dohodu z Kramářovy vily, že rekonstrukce kabinetu proběhne do důvěry vládě. "Velmi tvrdě řekl, že dohodu takto nevnímal, a kolem toho se vlastně jednání točila," dodal.

Podle informací Práva se koalice bavila i o mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Promopro a jak se strany budou na jednání chovat.

TOP 09 chce opustit sál a umožnit "grilování" ministra obrany Alexandra Vondry, VV zase požadují jeho rezignaci.

Podle předsedy VV Radka Johna je klíčové, aby se jednání o restrukturalizaci vlády uzavřela do příštího úterka, kdy začne schůze dolní komory. „Koaliční smlouva je stále otevřená. Do doby, než začne zasedat Sněmovna, je třeba smlouvu nebo dodatek uzavřít,“ řekl Právu.

John uvedl, že jednání jsou stále otevřená, nicméně ministra šéfujícího Legislativní radě vlády, tedy pozici nabídnutou Nečasem, nepovažuje za odpovídající. „K důstojnému zastoupení VV ve vládě by naše strana chtěla ministerstvo s resortem, a to legislativní rada není,“ podotkl John.

Podle šéfa VV však nabídka záleží na premiérovi. Nevyloučil však ani odchod véček z kabinetu. „Je to jedna z variant,“ odpověděl na dotaz Práva, zda by jeho strana mohla případně podporovat Nečasovu vládu z opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám