Hlavní obsah

Klaus předá šéfce pro jadernou bezpečnost Drábové stříbrnou plaketu

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus přijme v pátek na Hradě šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. U příležitosti jejích 50. narozenin jí předá Stříbrnou plaketu prezidenta republiky. Informoval o tom hradní mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dana Drábová

Článek

Klaus se rozhodl ocenit jadernou fyzičku právě v době, kdy Evropou rezonuje diskuze o bezpečnosti využívání atomové energie. Prezident je stejně jako Drábová zastáncem jádra.

Po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima, která se stala s výjimkou Černobylu největší atomovou katastrofou v historii, se rozhodlo zastavit provoz atomových elektráren Německo. Podobný krok zvažuje i Švýcarsko.

Jaké to bude mít důsledky, je zatím předmětem analýz. Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu v Drážďanech uvedl, že bez jakýchkoli opatření by se mohly ceny energií po roce 2020 zvednout v ČR o 30 procent. [celá zpráva]

Zároveň se ale rovněž předpokládá, že na německém výpadku energie z jádra by mohl vydělat státní energetický gigant ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám