Hlavní obsah

Lidé jsou znechuceni politikou, ale ještě na ni nezanevřeli

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtina občanů by v případě voleb nevěděla, komu dát hlas. Na vině je zejména znechucení s aktuální politickou situací a z chování politiků. Velká část z nich přitom na politiku zcela nezanevřela. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

V případě, že by se příští týden konaly volby do Sněmovny, čtvrtina oslovených by buď nevěděla, komu dát hlas, nebo by se voleb odmítla zúčastnit.

Téměř naprostá většina "nevoličů" je znechucena aktuální politickou situací a chováním politiků. Podobně jim vadí, že politici dbají jen na svůj prospěch a mnohem méně se zajímají o potřeby obyčejných lidí. O politice prý navíc více než strany rozhoduje velký byznys. Velké množství z nich si nemyslí, že by svým hlasem ve volbách něco změnili.

Nedá se však mluvit o celkové rezignaci na politiku a volby. Zcela lhostejná je politika 28 procentům dotázaných "nevoličů", zatímco zhruba pětina zcela zásadně nechodí k volbám. 35 procentům lidí však není politika lhostejná, ani ze zásady neodmítají účast ve volbách.

Mezi "nevoliče" patří zejména mladší lidé do 45 let s dosaženým základním vzděláním a vyučením, častěji ženy než muži. Projevuje se také klesající popularita Věcí veřejných. Zejména jejich voliči z loňských voleb do Sněmovny totiž patří k nejčastějším zástupcům "nevoličů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám