Hlavní obsah

V létě zanikne ve fakultních nemocnicích 840 lůžek

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fakultní nemocnice, které řídí ministerstvo zdravotnictví, začnou už v červenci rušit část lůžek akutní péče. Podle šéfa tohoto resortu Leoše Hegera (TOP 09) má zcela zaniknout 840 těchto lůžek.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ilustrační foto.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví řídí jedenáct fakultních nemocnic a dalších sedm specializovaných ústavů, v nichž je nyní celkem 18 144 lůžek, z toho 16 755 akutních. Po redukci jich má zůstat jen 15 080. Polovina ze zrušených akutních lůžek se sice změní na lůžka následné péče, 840 jich ale bez náhrady skutečně zanikne.

Podle Hegera bude rušení lůžek dlouhodobější proces, potrvá možná i déle než rok. Ministr si od tohoto opatření slibuje úspory i lepší využití financí. Nemocnice mají své představy dát ministerstvu do 1. července a pak se domluví výsledné počty lůžek se zdravotními pojišťovnami.

Všeobecná zdravotní pojišťovna už jednání s nemocnicemi o rušení lůžek zahájila a ostatní zdravotní pojišťovny tak mají učinit v nejbližších dnech. „V naší nemocnici se rušení akutních lůžek bude týkat spíše oddělení, jež nejsou těmi nejvýznamnějšími. Rádi bychom naopak posílili své hlavní obory, kterými jsou neurochirurgická a kardiovaskulární péče,“ řekl Právu Vladimír Dbalý, ředitel pražské Nemocnice Na Homolce.

„Máme 1800 lůžek, ale kolik se jich zruší nebo přemění na lůžka následné péče, přesně ještě říci nemohu. Budou to stovky,“ sdělila zase ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí Dana Jurásková.

Také ředitel FN Královské Vinohrady Marek Zeman je zatím opatrný. Lůžka by se podle něj měla rušit diferencovaně, tedy podle situace a potřeb nemocnic. Vinohrady mají 1000 lůžek a Zeman je připraven jich zrušit padesát. Dalších padesát chce změnit na lůžka následné péče.

Fakultní nemocnice Bulovka má 1116 lůžek a ani tady nechtějí případné změny zatím komentovat. Stejně tak je tomu i v pražské Thomayerově nemocnici.

Z části ušetřených peněz se zvýší platy

Ušetřené peníze ze zrušených akutních lůžek půjdou na pokrytí vládou chytaného zvýšení daně z přidané hodnoty a na růst mezd v nemocnicích. Lékaři dostali od letošního března přidáno 5000 až 8000 korun měsíčně a další zvýšení platů už všech zdravotníků má následovat v příštím roce.

Zdravotnictví si na vyšší platy, jak opakovaně vzkázal premiér Petr Nečas (ODS), musí vydělat, a jednou z cest je právě redukce lůžkového fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám