Hlavní obsah

Současné strany nejsou zárukou demokracie, míní nejvíce lidí od roku 1992

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra lidí v politické strany, že zaručí demokratické fungování země, je po historickém propadu na dně. Pouze třicet procent dotázaných ještě věří, že současné partaje jsou zárukou zachování demokratických principů ČR v novodobých dějinách. Zjistil to průzkum agentury STEM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od roku 1992 se vždy důvěra v demokratické odhodlání politických stran i v mezních situacích pohybovala nad 40 procenty. Od prosince loňského roku ale došlo k historickému propadu o více než deset procentních bodů ze 42 procent na 30.

"Myslíte si, že současné politické strany v České republice zaručují demokratickou politiku?" (v %)
Rok9297000205081011
Procento souhlasných odpovědí4158425651444230

Více než čtvrtina respondentů, 27 procent, je dokonce jednoznačně přesvědčena, že politické strany demokratické fungování státu nezajistí. Naproti tomu jen čtyři procenta dotázaných si je jista opačným názorem.

Průzkum STEM také ukázal, že pouhých 11 procent Čechů je spokojeno se současnou politickou situací. Bez výhrad spokojených je podle průzkumu jedno procento. Zato jednoznačně nespokojených lidí je 55 procent.

"Jste Vy osobně spokojen(a) s naší současnou politickou situací?" (v %)
Určitě anoSpíše anoSpíše neUrčitě ne
1103455

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám