Hlavní obsah

Bárta: Žádný dokument o provizích za zakázky neznám, nesáhl jsem si na něj

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vít Bárta (VV) popírá, že by existoval dokument, podle kterého měl slibovat provize za získání veřejných zakázek pro stranu a že o důležitých otázkách ve straně rozhoduje nikoli její oficiální vedení, ale jakási koncepční rada.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

„Já takový dokument neznám, nesáhl jsem si na něj,“ řekl Bárta novinářům při odchodu z úterního jednání poslaneckého klubu VV ve Sněmovně.

Jeho stranický kolega Petr Skokan prohlásil, že Bárta poslancům vysvětloval, že „žádný takový dopracovaný dokument neexistuje“ a poslanci mu věří. Podle něho padlo na klubu biblické „podle činů poznáte je“ v souvislosti s tím, že ministři VV ve své činnosti na jednotlivých ministerstvech předváděli naopak snahu o šetření.

Věci veřejné nehodlají reagovat na požadavek TOP 09 aby zveřejnily své kompletní účastnictví. „Oni evidentně nečetli naši výroční zprávu, která leží ve Sněmovně. Až si ji přečtou, tak ať upřesní, co vlastně po nás chtějí,“ prohlásil Skokan.

Skokan vyslovil i domněnku, že současný tlak na VV může mít jinou motivaci: Podle něho je zájem vyměnit členy vlády tak, aby se k rozhodování o velkých zakázkách, které před vládou stojí, účastnili jiní lidé. Jako příklad uvedl dostavu jaderné elektrárny Temelín, či rozhodnutí o koupi nebo prodloužení pronájmu stíhaček.

TOP 09 zvažuje co dál

Dalším skandálem véčkařů se v úterý na mimořádném jednání zabývalo také nejužší vedení TOP 09. Podle jeho člena, ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka bude jeho strana na středečním koaličním jednání debatu o tom, jak dál v situaci, kdy je důvěryhodnost koalice výrazně poškozována. „To, že náš partner je zpochybňován co do čistoty účetnictví, etických rozměrů a sám se prohlašuje za toho, kdo má být tím hlavním v boji proti korupci, to prostě vyžaduje zásadní koaliční jednání,“ řekl Právu Drábek. „Špína, která odlétá od VV, občas cákne i na TOP 09, což se nám samozřejmě nelíbí,“ tvrdí ministr.

Podle něj musí véčkaři vyvrátit všechny spekulace o podivném financování jejich strany. A to tím, že zpřístupní veškeré účetnictví. TOP 09 nestačí pouze výroční finanční zpráva odeslaná do Sněmovny, na kterou véčkaři odkazují. „Víme dobře, že zpráva zasílaná do Sněmovny je souhrnná, v žádném připadě v ní nejsou podrobné informace,“ prohlásil Drábek s tím, že TOP 09 detailní informace o svém financování zveřejňuje. Stejně tak by véčkaři měli vysvětlit, jak je to s údajnými provizemi, jak informuje úterní MfD.

„To všechno bude důležitý moment ve zvažování našeho dalšího postupu,“ prohlásil Drábek bez bližšího upřesnění. Pouze dodal, že dosud v TOP 09 převažovala snaha na uskutečnění slíbených reforem nad tím negativním, co předvádějí véčkaři a co jednoznačně poškozuje jeho stranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám