Hlavní obsah

ODS brání vyšetřování korupčních kauz, upozorňuje ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr Jiří Pospíšil (ODS) odmítl odvolat pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampulu, protože podle místopředsedkyně Marie Benešové jde o to, že „ODS chce udržet své klíčové lidi na státním zastupitelství pana Rampulu a pana Grygárka“. Benešová přitakává hlasům, které překřtily státní zastupitelství na státní zametačství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, kterého si Pospíšil sám vybral, navrhl odvolání Rampuly kvůli stavu vyšetřování některých důležitých korupčních kauz, jako je České pivo a nákup gripenů. Navíc mu vyčítá pochybení při hospodaření pražského zastupitelství.

Ministr Pospíšil se v nedělní debatě na České televizi důrazně bránil, že předchozí podobný případ - tedy pokus o odvolání jiného státního zástupce - zamítl správní soud. Pospíšil proto čeká na nový zákon, který odvolání státního zástupce umožní. Zároveň zdůraznil, že Rampulu nehodlá obhajovat a on sám se s ním nesetkal.

„Kdyby bylo po mém a měl bych oprávnění k manažerskému rozhodnutí, tak ho odvolám,“ řekl Pospíšil a obvinil Benešovou z politizování celé otázky.

Václav Láska z Transparency International označil Rampulu za "žábu na prameni, která si stáhla všechny velké korupční kauzy pod sebe a nyní je blokuje". Návrh na odvolání Rampuly přišel v březnu a podle Lásky by už mělo být známé čisté právní řešení, které by mělo odvolání umožnit. Jinak by měl riskovat a Rampulu odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám