Hlavní obsah

Z Čechů se stávají euroskeptici, pro vstup do EU by nebyla ani polovina lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skeptický postoj Čechů k Evropské unii se nadále prohlubuje. S členstvím je momentálně spokojena pouze polovina lidí a pro vstup by znovu hlasovalo pouze 49 procent respondentů. Plyne to z dubnového průzkumu společnosti STEM.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

Česká republika je členem evropské sedmadvacítky od roku 2004. Aktuální data vnímání EU jsou přitom nejhorší za oněch sedm let.

K poklesům spokojenosti s EU docházelo i v minulosti. Většinou souvisely s  vnitropolitickými krizemi. Nynější pád obliby souvisí spíše s ekonomickými problémy některých zemí eurozóny a jejich řešením.

Jste vy osobně celkově spokojen(a) s naším členstvím v Evropské unii? (v %)
leden 2010září 2010duben 2011
součet kladných odpovědí655250
Zdroj: STEM

Nejspokojenější se vstupem do EU jsou voliči TOP 09 následovaní stoupenci ODS. Většinovou podporu má členství i u voličů VV. Spokojenost vyjadřuje však pouze necelá polovina sympatizantů ČSSD a více než čtvrtina příznivců KSČM.

Kdyby se u nás znovu konalo referendum o vstupu do EU, hlasoval(a) byste pro vstup?
květen 2010listopad 2010duben 2011
součet kladných odpovědí645949
Zdroj: STEM

Nespokojenost s EU jako institucí se promítá i do posuzování společných rozhodnutí. To, že EU funguje demokraticky si aktuálně myslí pouze 48 procent respondentů, přičemž rozhodování označilo za rozmyšlené a pružné jen 31 procent lidí.

Anketa

Kdyby se u nás znovu konalo referendum o vstupu do EU, hlasoval(a) byste pro vstup?
Ano
16,4 %
Ne
81,4 %
K referendu bych nešel
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2354 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám