Hlavní obsah

Poslanci si svolali schůzi, hned ji ale přerušili, protože ji nikdo nechtěl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek večer zažila Sněmovna neobvyklou situaci. Na žádost poslanců ČSSD byla naplánována mimořádná schůze ke kauze Promopro, kde chtěla opozice "grilovat" ministra obrany Alexandra Vondru, ten je však v nemocnici a nemohl být přítomen. Schůze se tak stala nežádoucí, a nakonec byla odložena na začátek června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka naslouchá Lubomíru Zaorálkovi, za nimi poslanec Richard Dolejš (všichni ČSSD)

Článek

Opozice chtěla zpovídat Vondru kvůli jeho angažmá v kauze údajně předraženého zajištění audiovizuálních služeb během českého předsednictví EU v roce 2009. Vondra byl tehdy ministrem pro evropské záležitosti a měl záležitost pod patronátem.

Nynějšího ministra obrany však trápí bolavá záda a již dopředu bylo jasné, že se mimořádné schůze nebude moci kvůli hospitalizaci zúčastnit.

Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová se proto po konzultacích s legislativci rozhodla jít ústavně nejkonformnější cestou a schůzi krátce po zahájení v 18:15 přerušila do pozdějšího termínu.

Opozice o konání mimořádné schůze usilovala již v minulosti, koaliční zákonodárci však zabránili schválení jejího programu. Nyní by měla mít opozice usnadněnou roli, neboť poslanci TOP 09 a VV nechtějí proti konání schůze hlasovat.

Vedle Vondry se chce opozice věnovat i zjištěním, která v kauze učinilo ministerstvo financí. Zpovídán by proto měl být i správce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám