Hlavní obsah

Poslancům se zalíbila noční práce, znovu chtějí jednat i po půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovnu ve středu čeká další jednací maraton. Koaliční poslanci si stejně jako předchozí den odsouhlasili, že jednání může pokračovat i přes noc. Na program koalice zařadila balíček sociálních škrtů i takzvanou malou důchodovou reformu, tedy normy, s nimiž opozice nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka čeká až jej šéf poslanců ODS Petr Tluchoř pustí k řečnickému pultíku

Článek

Jednání Sněmovny bude narušeno i vnějšími okolnostmi. Odpoledne by měla tradičně zasednout vláda a nedlouho po poledni by se mělo uskutečnit jednání vedení tripartity. Pro vládu jsou však oba návrhy prioritou a chce o nich jednat podle informací ČTK i za cenu, že by odpoledne zrušila své jednání.

Malá důchodová reforma mění výpočet důchodů a zohledňuje nález Ústavního soudu (ÚS), podle kterého musí brát důchodový systém větší ohled na to, kolik peněz lidé odváděli státu na důchody. Balíček úsporných opatření v sociální oblasti už Sněmovna jednou schválila ve stavu legislativní nouze, kvůli čemuž jej ÚS s platností od příštího roku zrušil. Penzijní reforma je ve druhém čtení, balíček škrtů v prvním.

Škrty v sociální oblasti jsou souborem předloh, který mění výši rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě, porodné zachovává jen pro sociálně nejslabší a snižuje výši příspěvku na péči v prvním stupni. Podle důchodové novely by se penze měly 70 procentům lidí snížit, zatímco 20 procentům nejbohatších by se zvýšily. Současných penzistů se reforma netýká.

V úterý se jednalo skoro do půlnoci

V úterý poslanci do pozdních večerních hodin jednali o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Končili až ve tři čtvrtě na dvanáct. U řečnického pultíku se střídali především opoziční poslanci. Novela, která například zvyšuje poplatky v nemocnicích, ale i přes jejich snahu prošla koaličními hlasy do druhého čtení.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám