Hlavní obsah

Rychetský: ÚS není třetí komora, ale hlídač parlamentu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský se v neděli ohradil proti kritikům posledních rozhodnutí ústavních soudců, kteří zrušili škrty ve stavebních spoření schválené Sněmovnou. Rychetský kritiku a obviňování z politizace rozhodnutí označil za "nepochopení základního smyslu ÚS" a zdůraznil, že nejde o třetí komoru, ale hlídače parlamentu. Rychetský byl hostem Otázek Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Mezi čelné kritiky posledních rozhodnutí ÚS se zařadil i prezident Václav Klaus, podle kterého soud vstoupil do politiky. [celá zpráva]

"V ČR se stalo módou mluvit o tom, jestli se ten či onen ústavní činitel pohybuje v rámci ústavy, na hraně ústavy, za hranou ústavy. Já bych chtěl říci, že rozhodnutí Ústavního soudu jednoznačně sděluje, že Ústavní soud se pohybuje mimo ústavu a že vstoupil do čisté politiky," konstatoval tento týden po rozhodnutí ÚS ke škrtům ve stavebním spoření Klaus.

Někdo může těžko chtít, aby Ústavní soud nebyl politický orgán, když jeho hlavní, základní funkce je právě hlídat politický orgán
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Rychetský takovéto kritizování označil na "podléhání bludu" a nepochopení role ÚS, který podle jeho slov pouze "hlídá parlament". "Žádná většina nemůže zcela anulovat práva menšiny," připomněl Rychetský základní hodnoty demokratické společnosti, které ÚS v poválečné době zajišťuje, aby se neopakovala historie a demokracie nezahynula pod diktaturou momentální většiny.

"Někdo může těžko chtít, aby Ústavní soud nebyl politický orgán, když jeho hlavní, základní funkce je právě hlídat politický orgán. To znamená hlídat meze a říci: tady už nemůžete jít dál. To znamená stanovit základní pravidla fungování demokratické společnosti," reagoval na Klausovy výtky Rychetský.

"ÚS není třetí komora, ale pouze brzda," osvětlil Rychetský s tím, že on spolu se svými kolegy nemůže žádná rozhodnutí činit, ale může je pouze rušit.

Připomněl rovněž, že poslední rozhodnutí soudců o zneužívání stavu legislativní nouze jsou zejména signálem pro budoucí politiky. Ve stavu legislativní nouze byly přijaty jak škrty ve stavebním spoření, tak balíček úspor v sociální oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám