Hlavní obsah

Bárta byl nejschopnější ministr, tvrdí Dobeš

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) zvažoval po propuknutí aféry kolem Kristýny Kočí odchod z politiky. Zůstal a tvrdí, že exministr Vít Bárta, který je jedním z kandidátů na post šéfa VV, se do vlády rychle vrátí, neboť byl "nejschopnějším ministrem". Za strůjce puče, který měl poškodit VV ai ODS označil Dobeš vedle známých figur i lidi z okolí bývalého premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Pane ministře školství a místopředsedo VV, jsou Věci veřejné politickou stranou, anebo sektou? Sektářství vám vytýká Mirek Topolánek, ČSSD či bývalá šéfka vašeho klubu Kristýna Kočí.

Jednoznačně jsme politickou stranou. Máme po celé republice založené kluby, strukturu, demokratické mechanismy. Možná by si pan Topolánek přál, aby u nás vše záviselo na jediném člověku, Vítu Bártovi, ale musím ho zklamat. Strana Věci veřejné má silnější kořeny. Je mnohem více zakořeněna, než si naši političtí soupeři přejí.

Zveřejněná nahrávka Kočí, jež způsobila na politické scéně poprask, nabízí drsný pohled do zákulisí stran. Sama tvrdila, že účelově lhala, třebaže jindy přiznala, že nevěděla, že je nahrávána…

Víte, pro mě ta nahrávka byla největším hybným momentem k tomu odejít z politiky. To se vám tady přiznám. Když jsem si přečetl celý přepis a hlavně výrazy, které Kristýna Kočí užívá, když mluví o prezidentovi, premiérovi, ministrech, tak jsem si ten večer sedl s manželkou a zvažoval, že odejdu úplně. I ze Sněmovny. Něco takového pro mě byla silná káva.

Ano, jsem přesvědčen, že Kočí mluvila pravdu. Bohužel. Kdyby přece chtěla něco předstírat, neužívala by tato dáma takové výrazy. Mluvila by a dál by i samozřejmě mystifikovala výrazně kultivovaněji. Jako místopředseda VV se musím omluvit voličům, protože Kristýna Kočí byla na naší kandidátce a byla a je ostudou Věcí veřejných.

Jestliže mluvila pravdu, znamená to, že se v ODS chystal puč proti premiéru Petru Nečasovi.

Jsem o tom přesvědčen. Já zažíval situaci v poslaneckém klubu VV několik týdnů a nerozuměl jí. Nyní jsem přesvědčen, že to, co se v klubu dělo, nemůže být dílem pouhých tří poslanců. Byl to nepochybně připravovaný, cílený útok. Jaroslav Škárka není takový génius, aby nám rozkládal zcela sám plzeňský kraj. Kristýna Kočí nemá na to, aby bez podpory pana Tluchoře znejistěla, bombardovala a rozkládala náš klub tak, jak k tomu docházelo.

Kdo byl podle vás strůjcem puče?

Ty lidi lze vystopovat. Jestliže ihned vystoupil Mirek Topolánek, obul se do prezidenta a jestliže hájil Kristýnu Kočí, tak se ukazuje, že to byli nepochybně lidé kolem expremiéra. Jestliže proti nám začal Škárka vystupovat v Plzni, kde je údajně v klubu několik bývalých členů ODS, které tam přivedl velice tiše, tak hledejme lidi kolem Plzně. Ihned přece vyskočil ministr Pospíšil (místopředseda ODS, šéf plzeňské krajské ODS) na pomoc. Jednoznačně pak Petr Tluchoř, vezmeme-li v potaz jeho intenzívní schůzky s Kočí, která setkání potvrzuje na nahrávce. Otázkou je, kdo je kmotr kmotrů.

Jaký by byl důvod puče?

Svrhnout Petra Nečase a obrodné křídlo v ODS. My jsme posloužili jenom jako záminka. Myslím – a je to má domněnka –, že za pučem stojí snaha restrukturalizovat koalici či postavit jinou vládu, která se možná postará o některé zakázky, které tady ještě stále jsou – o ekologickou superzakázku a další věci. Druhým důvodem puče může být vendeta. Vrátit Petru Nečasovi to, co udělal na loňském kongresu ODS, kde se mu podařilo velmi rychle během jednoho odpoledne navolit své klíčové lidi do vedení strany. Pokud by byl premiér svržen, tak se to celé přeskupí i v samotné ODS.

Véčka dala koalici ultimátum do června, kdy chce Nečas spojit reformní zákony s vyslovením důvěry vládě. Jaké jsou vaše podmínky, abyste kabinet nepotopili?

Za prvé jde o personální věci. Platí-li presumpce viny pro ministry VV, musí platit i pro další členy vlády.

Druhá podmínka – jakkoli zatím nepříliš vyslovená, ale vychází z nitra Věcí veřejných – zní, že si nedovedeme představit, že v K9 budeme jednat s panem Tluchořem. Chápeme ale, že jde o vnitřní záležitost ODS. Bylo by to tedy, upřesňuji, naše přání.

Za třetí musí být jasně nastavena důchodová reforma. Stále se pohybujeme ve vakuu a ani v koalici není ujasněna. My říkáme: měla by tu být garance státu. Zde jsme s ODS a TOP 09 ve velkém rozporu.

Za čtvrté musí být načrtnuty zásadní milníky ve zdravotnické reformě: co je standard, který je garantovaný a bezplatný pro každého, a co je nadstandard? A kdo toto bude stanovovat? My říkáme lékařská komora. Musí to být odborníci, ne politici.

Proberme ty podmínky. Co znamená presumpce viny?

Pokud je tu nějaké podezření, ale nic není prokázáno, jenom se něco vystřelí, tak jestliže platí pro ministry VV, že musí odstoupit, musí to platit pro všechny. To znamená, že pokud se bavíme o nějakém zvláštním tendru na české lesy, jenž tu byl vypsán a kolem něhož je mnoho pochybností, tak než je ministr Fuksa obhájí, měl by po tuto dobu rezignovat. Pokud tedy platí to samé, co u Bárty a dalších. Stejně tak pokud je tu kauza Promopro a je nějaká velká pochybnost, tak po dobu jejího vyšetření by měl Alexandr Vondra odstoupit.

Měl by z vlády v rámci presumpce viny odejít první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek?

Klub VV nikdy tento požadavek nestáhl. Stále to platí.

Proč by měl odejít? Ani jedna z jeho údajných kauz se neprokázala.

Protože jestli se nemýlím, zhruba před čtrnácti dny na něho bylo podáno trestní oznámení za vracení nějakých kaucí. Ale myslím, že v minulosti těch věcí bylo víc. (Poslanci VV v čele s Josefem Novotným podali trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s odpouštěcím procesem kolem dotačních titulů. Podle nich Kalousek dosud neudělal žádná opatření k nápravě. Na VV to dělá dojem záměru.- Pozn. red.)

Jakých věcí bylo víc?

My se nedomníváme, že vše, co se týkalo zakázek na ministerstvu obrany, bylo dočista vyšetřeno. Někteří členové klubu VV se domnívají, že i to, co se děje kolem ministra Vondry, může být vendetou za to, že byla tendence otevřít na obraně kauzy z minula. Tato pochybnost se tu minimálně vznáší.

Znamená tato podmínka, že pokud ministři Kalousek, Vondra a Fuksa do června neodejdou, budete mít problém s podporou vlády?

Toto je stanovisko klubu VV, které ale také říká, že v tu samou chvíli odcházejí rovněž všichni čtyři ministři VV. My to nabízíme. A my to uděláme.

To je chytré, protože na druhou stranu tím říkáte, že v červnu může nastat také situace, kdy sdělíte: Naši ministři zůstávají, proto i vaši mohou.

Myslím, že personální věci nebudou klíčovými nůžkami v koalici, a dokonce bych řekl, že by být neměly. Klíčové je, jak bude vypadat rozpočet na rok 2012. To je velmi zásadní věc.

Dokonce dnes říkám, že opakovat a rozvíjet personální výhrady je v tuto chvíli špatné, protože nás brzdí a stále blokují v tom skutečně klíčovém. Jestli se však shodneme – i s tripartitou – na důchodové reformě, jestli se nám podaří nastavit s odbornou veřejností základní obrysy zdravotní reformy, tak buďme velkorysí a pojďme dál.

Uvažují už teď VV o variantě, že by vláda v červnu padla a kabinet by vznikl na jiném půdorysu v čele s premiérem z řad TOP 09 – třeba kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou?

Tak pro mě je to úplně nová informace, takže těžko se k tomu mohu vyjádřit. Vidím spíš jako hrozně nebezpečné a naprosto otravné v souvislosti s chutí pokračovat dál v reformách to, že se stále bavíme o personáliích. O tom, zda si Radek John může, nebo nemůže vybrat náměstka. Míněno Michala Moroze. To přináší další spory. Například já se přiznám, že je pro mě něco nepředstavitelného, že by si ministr nemohl postavit svůj vlastní tým.

Ubyli vaší straně během vládní krize registrování sympatizanti?

To ne. Naopak. Co se týče krize, zejména po stigmatizaci Víta Bárty a dalších členů VV, ve společnosti k nám obecně rostly sympatie. Mám pocit, že jsme nikdy neměli takovou podporu, jakou máme nyní.

Pokud by se Bárta stal šéfem VV, měl by se automaticky vrátit do vlády?

Máme tři velmi silné kandidáty na předsedu: Radka Johna, Víta Bártu a Karolínu Peake – velmi zajímavou kandidátku pro spoustu véčkařů. Mým favoritem je Vít Bárta. Má nastartováno na to, že se dokáže očistit. Už pro volbu předsedy se musí začít očišťovat a já věřím, že dokáže spoustu věcí vysvětlit a že se velmi rychle do vlády vrátí. Je to pro mě nejschopnější ministr, kterého kabinet měl.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám