Hlavní obsah

Paroubek pozval na schůzku vedení národních socialistů

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek pozval na tento pátek na schůzku nově zvolené vedení České strany národně socialistické 2005. Na dotaz Práva to v pondělí potvrdil předseda ČSNS 2005 Karel Janko. Po zveřejnění informace ale oznámil, že se setkání ruší a bude se konat jindy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

„Pozval. Ano to je pravda,“ řekl Janko na dotaz Práva, zda Paroubek inicioval schůzku s vedením ČSNS 2005. „Mělo by to být o nějaké další spolupráci. Jestli se rozsype tato vláda, tak bychom měli spolupracovat,“ řekl k obsahu jednání s Paroubkem šéf národních socialistů.

Po zveřejnění informace o schůzce na serveru Novinky.cz ale šéf ČSNS 2005 oznámil, že se jednání s Paroubkem v pátek nekoná. Náhlou změnu odůvodnil tím, že budou Velikonoce a představitelé jeho strany už mají jiný program. Náhradní termín se podle Janka bude ještě dohadovat.

Janko v souvislosti se schůzkou odmítl, že by spolupráce znamenala Paroubkův přestup z ČSSD do ČSNS 2005. Právě o tom se v poslední době hojně spekuluje. „Musíme udělat něco na levici, aby to nebylo tak roztříštěné. Nejde tady momentálně určitě o žádný jeho přestup,“ uvedl Janko.

Vyvadil končí spolupráci s Paroubkem

Informaci o schůzce na popud Paroubka informoval jako první na svém facebooku novopečený místopředseda národních socialistů Jiří Vyvadil. Ten byl za Paroubkova předsedování ČSSD jeho poradcem, v posledních dnech to ale mezi nimi neklape.

Tomu nasvědčuje i Vyvadilova reakce na Paroubkovo pozvání. „Právě jsem obdržel zprávu od předsedy ČSNS 2005 Karla Janka, že Jiří Paroubek zve nové předsednictvo na pátek ke schůzce. Sdělil jsem, aby mne omluvili. Nemám o to zájem,“ napsal Vyvadil.

Vyvadila rozhořčil Paroubkův návrh, aby ČSSD podporovala menšinovou vládu ODS a TOP 09. „Jiří Paroubek se naprosto zbláznil. Chce upoutat na sebe pozornost za každou cenu. Obratem mu posílám mail, že s ním končím veškerou spolupráci,“ komentoval návrh Vyvadil na facebooku.

Vyvadila nevolte, nařídil prý Paroubek

ČSNS 2005 měla uplynulou sobotu v Praze sjezd. Janko na něm obhájil funkci předsedy, v klání o nejvyšší post tak neuspěl Vyvadil, který také kandidoval. Následně byl ale zvolen místopředsedou. Sjezd přitom okořenily fámy, že do jeho průběhu zasahuje právě Paroubek.

„Vystupuje delegátka Eliška Šedová s tvrzením, že Jiří Paroubek přes telefon nařídil, aby Jiří Vyvadil nebyl zvolen předsedou. Pracovní předsednictvo tuto informaci dementuje,“ píše se v on-line reportáži na webu ČSNS 2005.

Paroubek má k národním socialistům blízko. V letech 1970 až 1986 totiž byl členem Československé strany socialistické. V roce 1982 byl Paroubek zvolen do Ústředního výboru ČSS.

Reklama

Výběr článků

Načítám