Hlavní obsah

Průzkum: Vládě by pomohlo odvolání pěti ministrů včetně Kalouska

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí považuje jako jediné východisko z vládní krize předčasné volby. Vyplývá to z internetového průzkumu agentury Sanep. Nadpoloviční většina respondentů se ale také shodla, že koaliční vládě by pomohlo, kdyby se zbavila všech šesti ministrů, jejichž jména byla v souvislosti s krizí skloňována.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) předložil prezidentovi návrhy na odvolání ministrů vnitra a školství Radka Johna a Josefa Dobeše (oba VV). Zároveň má prezident k dispozici demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV). Věci veřejné pak požádaly Nečase, aby odvolal rovněž ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) a ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Těsná nadpoloviční většina (51,3 procenta) dotázaných souhlasila s názorem, že nejlepším východiskem z krize jsou předčasné volby. Dalších 13,5 procenta pokládá za nejlepší řešení pokračování za stávající koalice bez všech šesti zmiňovaných ministrů.

Podle 12,3 procenta dotázaných by stačilo, kdyby odstoupili tři ministři za VV. Pro 7,4 procenta respondentů by byla nejschůdnější menšinová vláda ODS a TOP 09 s podporou ČSSD. Ostatní nemají na věc názor nebo se o ni nezajímají.

Průzkum se ale zabýval také otázkou, zda by pro udržení vlády v současné koalici bylo nejprospěšnější odvolat všech šest ministrů. Souhlasilo s tím (54,6 procenta) a proti tomu se postavilo jen 29,8 procenta lidí. Důvěru by ale taková vláda měla jen u 32,1 procenta respondentů, nevěřilo by jí 49 procent osob.

Výsledky průzkumu Sanep v procentech
Domníváte se, že by pro zachování stávající vládní koalice bylo prospěšné odvolat Johna, Dobeše, Bártu, Fuksu, Vondru a Kalouska?
Ano42,3
Spíše ano12,3
Ne17,2
Spíše ne12,6
Nevím15,6

Reklama

Výběr článků

Načítám