Hlavní obsah

Italský prezident Napolitano navštívil ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Italský prezident Georgio Napolitano zavítal na Pražský hrad, kde ho přijal jeho český protějšek Václav Klaus. Prezidenti obvykle jednají například o mezinárodní situaci, aktuálně by tak mohli hovořit například o bojích v Libyi. Pro Itálii je tamní situace citlivá, využívá totiž libyjskou ropu. Řím se rovněž potýká s přílivem uprchlíků ze severní Afriky, kde se zdvihla vlna odporu proti oficiálním režimům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus přivítal na Pražském hradě italskou hlavu státu Giorgia Napolitana

Článek

Napolitano se v Praze setká také s dalšími českými politiky. Ve čtvrtek pak oba prezidenti otevřou část zrekonstruovaného Hlavního nádraží v Praze. Přestavbu největší železniční stanice v ČR zajišťovala italská investorská společnost Grandi Stazioni, nádraží má od Českých drah v pronájmu na 30 let.

Foto: David W. Černý, Reuters

Italský prezident Giorgio Napolitano s českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě

Italský prezident přijíždí do Prahy v době, kdy se česká vláda dostala do krize a ohrožují ji skandály koaličních stran VV a ODS. Rovněž v Itálii čelí tamní premiér Silvio Berlusconi tlaku. Je podezřelý z placeného sexu s nezletilou dívkou a zneužití pravomoci a byl s ním zahájen proces před milánským soudem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oba státníci s manželkami

V únoru byl v Česku na návštěvě italský ministr zahraničí Franco Fratini. Zdůraznil tu, že multikulturní Evropská unie bez sdílení společných hodnot a principů bude slabá. Vyslovil se také pro větší obranu evropské identity a křesťanských kořenů. Klaus je ohledně EU známý skeptik.

Reklama

Výběr článků

Načítám