Hlavní obsah

Povinná výměna lékárniček stála řidiče zbytečně víc než miliardu

Novinky, Petr Nový

Ministerstva dopravy a zdravotnictví se v dubnu dohodla, že ještě letos upraví vyhlášku a z povinné výbavy autolékárniček zmizí leták o první pomoci a resuscitační maska. Pokud se tak stane, tak nové lékárničky budou téměř stejné, jako byly ty před povinnou výměnou. Navíc v nich zůstane jen termofólie a jiný typ nůžek. Obě věci lze přitom pořídit dohromady za sto korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Neschopnost úřadů problém neustále nových lékárniček vyřešit tak připravil motoristy o nemalé peníze. Nové lékárničky, které si řidiči museli k 1. lednu letošního roku pořídit, stály od 250 korun výš.

„Ano, je to pravda, po této novele vyhlášky bude novinkou v lékárničkách jen termofólie a lepší nůžky,“ řekl serveru Novinky.cz ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Řidiči zaplatili za nové lékárničky zhruba dvě miliardy, ale kdyby si k dříve platným lékárničkám jen přikoupili nové nůžky a termofólii, byl by celý proces o více než miliardu levnější. A to bez ohledu na další drobné změny, třeba v provedení obvazů.

Po této novele vyhlášky bude novinkou v lékárničkách jen termofólie a lepší nůžky.
Martin Houdek, ředitel středočeských záchranářů

Například na internetu se dá fólie pořídit od 60 korun, vhodné nůžky do lékárničky stojí třicet korun. Pokud by si tak sedm miliónů řidičů k dříve platným lékárničkám přikoupilo za cca 100 korun nůžky a fólii, zaplatili by navíc celkem 700 miliónů korun, tedy výrazně méně než dvě miliardy, které provedená výměna lékárniček stála.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová lékárnička

Nyní mají řidiči ve svých lékárničkách povinně resuscitační masky, se kterými ale většina stejně neumí zacházet a jsou tak při neštěstí spíše na obtíž.

Pokud se řidič s resuscitační maskou poprvé setká až po vybalení u nehody, zpravidla ji není schopen vůbec účelně použít. To ukázaly i testy středočeské záchranné služby. Kromě toho nejnovější doporučení pro resuscitaci umožňují i provádění samostatné srdeční masáže postiženého bez umělého dýchání, ke kterému je maska určená. I spousta záchranářů přitom tvrdí, že k záchraně života stačí často jen holé ruce.

Masky prosadila část záchranářů

Připravovanou změnu ministerstvu dopravy oficiálně doporučil náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Vítězslav Vavroušek a ministerstvo jeho požadavek bude respektovat. [celá zpráva]

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Resuscitační maska

"Resuscitační masku přímo prosadila prostřednictvím svých zástupců na ministerstvu dopravy část záchranářů,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Ministerstvo zdravotnictví  v minulém týdnu zaslalo stanovisko České resuscitační rady ministerstvu dopravy. Toto stanovisko doporučuje, aby z obsahu autolékárničky byly vypuštěny resuscitační maska a leták první pomoci,“ dodal Sršeň.

Anketa

Měli by úředníci, kteří prosadili nové lékárničky, vyvodit osobní zodpovědnost?
Ano, řidiče to stálo zbytečné peníze
97,1 %
Ne, je dobře, že řidiči mají nové lékárničky
2,9 %
Celkem hlasovalo 15495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám