Hlavní obsah

Rebelka Kristýna Kočí přišla o 26 tisíc

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politická kariéra šestadvacetileté Kristýny Kočí tento týden skončila. Alespoň prozatím. Z šéfky poslaneckého klubu VV, která pomáhala psát i program VV a vyjednávala s koaličními špičkami v rámci K9, se od pátku stala řadová poslankyně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí

Článek

Spolu s dalšími vyloučenými rebely, Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem, se stali prvními nezařazenými poslanci v tomto volebním období. Vlastní klub si ale trojice založit nemůže. Museli by dát dohromady deset poslanců. Tři poslanci mohou vytvořit klub pouze na začátku volebního období.

Vyloučení bude mít pro Kočí ještě jednu nepříjemnou stránku. Její plat šéfky klubu se sníží ze 81 800 korun hrubého na plat řadového poslance 55 900 Kč – rozdíl šestadvacet tisíc. Paušální náhrady ve výši 39 400 korun hrubého měsíčně jí zůstanou nezměněny.

Od pátku Kočí nemá taky nárok na používání služební octavie. Tuto zákonnou možnost ale poslankyně opakovaně odmítala. Používala Nissan Micra, který krátce po příchodu do Sněmovny vyměnila za soukromý superb v luxusní verzi.

Místo na politickém výsluní si může Kočí užít ještě od neděle do úterka, kdy má doprovázet spolu s ostatními šéfy klubů předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) na oficiální návštěvu Lotyšska.

O peníze mohou přijít i Škárka s Humlem. Oba totiž pobírají příplatky za funkce místopředsedů výboru. Véčkaři už ale oznámili, že je chtějí z těchto postů odvolat, protože do nich byli nominováni za stranu. Zda ale Škárka a Huml o funkce, a tudíž i o jedenáctitisícový příplatek přijdou, není jisté. Odvolat je totiž musí celý výbor, kde sedí zástupci všech stran.

Mírně si naopak polepší nová předsedkyně véčkařského klubu Karolína Peake, která nyní jako šéfka ústavně-právního výboru bere 78 700 Kč hrubého plus náhrady 20 700 korun hrubého. V čele klubu bude brát plat 81 800 korun, náhrady zůstávají. Poslanci berou vždy jeden plat, a to ten vyšší.

Reklama

Související články

VV vyloučily Kočí z klubu i ze strany

Dosavadní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí byla vyloučena z klubu a posléze i ze strany. Rada VV to zdůvodnila hrubým porušením...

Výběr článků

Načítám